Kako je govorio Dodik: “Nikada neću dati saglasnost da bilo čije strane trupe uđu na teritoriju BiH”

 

Nakon što je 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a razmješteno širom naše zemlje, zanimljivo je prisjetiti se nedavnih izjava člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika.

Dodik je 18. decembra prošle godine kazao da nikada neće dati saglasnot da bilo koje strane trupe uđu na teritoriju BiH.

“Potrebno je pribaviti saglasnost nadležnih organa, a nadležni organ je Predsjedništvo. A ja, koliko znam, još uvijek sjedim u tom Predsjedništvu i nikada neću dati saglasnost da bilo čije, ni NATO-ove ni ruske niti bilo čije trupe, ovdje dođu”, kazao je tada Dodik.

Odmah potom pisali smo kako, Dejtonski mirovni sporazum, relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Statut Brčko distrikta omogućavaju NATO-u i EUFOR-u angažman bez odluke Predsjedništva BiH te kako Dodika po ovom pitanju niko ništa ne pita i ne treba tražiti saglasnost.

Sasvim je jasno da povećanje trupa značajno za snagu OHR, a visoki predstavnik je bio najsnažniji upravo kad je u Bosni i Hercegovini stranih trupa bilo u većem broju. Slabljenje uloge OHR-a korelira sa smanjenjem broja trupa.

Zanimljivo je kako je Dodik dva mjeseca kasnije izjavio nešto dijametralno suprotno, ka kazao da nema ništa protiv da EUFOR dovede više od 500 ljudi u BiH i da Republika Srpska nema nikakav plan za destabilizaciju.

Nakon što je proteklih dana zabilježen kontinuirani dolazak vojnika i oklopnih vozila EUFOR-a u BiH, danas su se zvanično oglasili i ponovili koji su razlozi njihovog pojačanog prisustva u našoj zemlji.

“Raspoređivanje vojnika i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, je mjera predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja”, stoji u objavi EUFOR-a piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79