Iako je suspendovan zbog afere “Respiratori”: Solak uredno dobija platu i dodatak od 388 KM

U periodu od 12. maja do 31. decembra prošle godine direktoru FUCZ obračunate su i isplaćene mjesečne neto plate s posebnim dodatkom za posebne uslove rada

Izvještaj o finansijskoj reviziji Federalne uprave civilne zaštite /FUCZ/ za 2000. godinu pokazao je da je suspendovanom direktoru te uprave Fahrudinu Solaku, kome se sudi u aferi “Respiratori”, obračunat i isplaćivan poseban dodatak na platu od 20 posto, prenosi Srna.

Prema pisanju Dnevnog avaza, taj izvještaj o finansijskoj reviziji Federalne uprave civilne zaštite za 2000. godinu pokazuje svu bahatost u radu ove institucije, koju godinama prate brojne afere i skandali.

– U periodu od 12. maja do 31. decembra prošle godine direktoru Uprave obračunate su i isplaćene mjesečne neto plate s posebnim dodatkom za posebne uslove rada u iznosu od 2.605 KM, od čega 388 KM po osnovu posebnog dodatka na platu, iako zbog privremene suspenzije, u tom periodu nije vršio dužnost direktora, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Revizori su utvrdili da je jednom radniku u FUCZ, koji je cijeli mjesec bio na bolovanju, odobren poseban dodatak na platu u visini od 45 odsto, pa umjesto da dobije 992 KM naplatio je 1.372 KM.

Utvrđeno je, takođe, da Pravilnik o platama i naknadama nije usklađen sa Zakonom o platama i Zakonom o zaštiti i spašavanju u dijelu obračuna i isplate posebnog dodatka na platu za posebne uslove rada za pripadnike deminerskih timova koji nisu neposredno uključeni u poslove deminiranja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79