Iako još uvijek nisu kupili zemljište na Skenderiji, srušili hotel “Gaj” i počeli graditi stambeni objekat

Skupština KS-a u ponedjeljak će odlučivati o davanju saglasnosti za prodaju zemljišta na Skenderiji u vlasništvu Zavoda za izgradnju KS-a. Ali već 20. maja investitor je započeo pripremne radove za izgradnju zgrade. Budući vlasnici su sarajevski poduzetnik Malčo Rovčanin i visoki funkcioner SDS-a Milan Radović. Rovčanin je za utaju poreza hapšen 2008, a 2021. predmet je još u fazi istrage.

Piše: B. Mrkić-Radević

 

Dvadesetog maja mašine su srušile stari hotel Gaj na Skenderiji u Sarajevu. Investitor, kompanija Trust-Invest iz Sarajeva, počela je pripremne radove za izgradnju budućeg objekta – stambeno poslovne zgrade na šest spratova.

Ali kompanija Trust-Invest koja je počela pripremne radove još uvijek nije vlasnik kompletnog zemljišta na kojem će graditi objekat. Vlasnik, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo nije sklopio kupoprodajni ugovor sa ovom kompanijom. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Zavodu za zaključivanje Ugovora o prodaji zemljišta Trust-Investu razmatrat će se na sjedici Skupštine KS-a zakazanoj za 31. maj.

Tako je investitor, uz blagoslov nadležnih, sedmicama prije nego što će postati vlasnik javnog zemljišta počeo pripremu terena za vlastiti objekat.

Vlasnici Trust-Investa su sarajevski ugostitelj i vlasnik brojnih objekata Malčo Rovčanin i bivši direktor Nove banke, visoki funkcioner SDS-a Milan Radović.

Rovčanin je 2008. godine uhapšen zbog utaje poreza, a uskoro je pušten na slobodu. Trinaest godina kasnije ovaj predmet je u fazi istrage!

 

ZAKON JE JASAN

Zakon o prostornom uređenju je vrlo jasan i bez izuzetaka u postupku građenja. Investitor ne može otpočeti pripremne radove bez, između ostalog, dokaza o pravu građenja (član 83).
Dokaz o pravu građenja, precizira član 74, jeste i vlasništvo koje se potvrđuje izvodom iz zemljišne knjige. Kako ugovora o kupoprodaji još uvijek nema, Trust-Invest nije mogao ni imati izvod iz zemljišne knjige. Priprema zemljišta počela je bez odobrenja za građenje i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu koje čini građevinsku cjelinu.

trust-invest

 

Izgled budućeg objekta Trust-Investa

Urbanistička saglasnost (Općina Centar) Trust-Investu izdata je u maju prošle godine, i odnosi se na nekoliko parcela. Trust-Invest uknjižen je kao vlasnik tek dijela njih, a ostale bi trebao kupiti spomenutim ugovorm koji još uvijek nije potpisan.
Nacrtom tog ugovora predmetne nekretnine prodaju se za 439 hiljada KM. Prva cijena na koju je pravobranilac dao pozitivno mišljenje bila je mnogo manja – 206 hiljada KM.
Vlada KS-a vratila je tada ugovor na doradu, sa novom procjenom tržišne vrijednosti, da bi cijena nakon dvije izmjene bila navedenih 439 hiljada. Ukupna površina je oko 800 metara kvadratnih, a Kanton prodaje 272 – piše Žurnal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79