Iako su plate isplaćene: Rudari rudnika Kreka nastavljaju štrajk

Više od 2.000 rudara Rudnika “Kreka” Tuzla danas je stupilo u štrajk i obustavilo proizvodnju zbog kašnjenja plate ali I neriješenih ugovora za 52 rudara. Plate su im tokom dana uplaćene ali ostaju u štrajku dok se ne riješe ugovori za njihove kolege. Ovo je samo jedan u nizu štajkova putem kojih rudari vape za promjenama.

Rudnici Kreka dnevno proizvedu između 4.500 i 5.000 tona uglja dnevno. Od toga, površinski kopovi Dubrave i Šikulje daju oko 2.000 tona, a Rudnik Mramor između 850 i 900 tona dnevno. U Mramoru u 21. vijeku rudari kopaju i dalje krampom i pod pritiskom hoće li dobiti platu.

“Najprimitivnija metoda komora stubnog otkopavanja uglja. Čelo koje je trebalo doći, pada pet puta na tenderima. Zbog čega? Politika je uključena u sve. Za sve je odgovorna Elektroprivreda, a niko ne odgovara. Pozivam Vladu da riješi jednom problem unutar Elektroprivrede i unutar rudnika. Neko moram odgovarati za stanje u rudnicima u BiH”, smatra Nijaz Bečić, poslovođa na mašinskom održavanju u Rudniku Mramor.

Bečič ističe da rudari žele znati konačno istinu trebaju li rudnici BiH jer ako ne trebaju da se oni snalaze i traže druge poslove.

Do kada više ovako, pitanje je koje zanima komorate, priča nam Senad Sejdić, predsjednik Sindikata rudara Mramora.

Ionako tešku situaciju u jami, otežala je i pandemije jer rudari nisu prekidali proizvodnju i dolazili na posao i riskirali ionako ugroženo zdravlje.

“Šta mi hoćemo? Dajte nam da radimo i humanizirajte uslove rada kako bi to bilo ekonomski opravdano i morate to platiti. Ni u jednim mjerama restrukturiranja, niko nije rekao da neće biti plate za vrijeme restrukturiranja. Mi dolazimo na posao i kopamo ugalj. Ne radimo mi online. Ne dolazimo mi na sjednice ili ne dolazimo.Mi idemo u jamu. Radimo svaki dna i to će se morati platiti”, kategoričan je Sejdić.

Rudnici Kreka u koncernu Elektroprivrede imaju najviše radnika i najveću proizvodnju. Rudari su razočarani i nehumanim uslovima u kojima rade ali i nepoštivanjem granskog kolektivnog ugovora.

“Mi bez pomoći Elektroprivrede u ovom slučaju, ne možemo funkcionisati. Ali mi nećemo sadaku. Rudar zna da radi. I hoće da mu se obezbjede uslovi za rad i da mu se plati za ono što je uradio. Sve ostalo su šuplje priče koje ne vode ničemu. Ako se u rudniku Kreka, od kojeg se očekuje da snadbjeva Blok 7, danas ne krene sa ulaganjem, mi nemamo više šta očekivati”, rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Kreke.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79