IFET FERAGET: “DRAGIČEVIĆ NIJE IZMANIPULISAN OD POLITIKE”

Ifet Feraget je ostao jedini advokat koji zastupa Davora Dragičevića u slučaju smrti Davida Dragičevića nakon raspada tzv. Međunarodnog advokatskog tima. Feraget se na N1 osvrnuo na posljednje izjave Ante Nobila koji je kazao da se tim raspao zbog “različitih stavova”.

– Ja bih najprije dao neka uvodna pojašnjenja kako bi javnost bolje razumjela situaciju. Ja sam advokat koji i dalje zastupa gospodina Davora. Prije svega treba demantovati neistine koje su izrečene od jednog člana tog tima koji je kazao da sam ja kooptiran u tim. To nije istina. Ja nisam kooptiran u taj tim, ja sam izvorno advokat Davora, imam njegovu punomoć – kazao je Feraget i dodao:

– Ja ne mogu postupati u Hrvatskoj kao advokat, mogu biti samo konsultant hrvatskog advokata. Oni su bili konsultanti, ja sam pristao na tu formulaciju Međunarodni advokatski tim. Ja bih volio da se u fokus vrati istina o ubistvu Davora Dragičevića. Ja nisam kooptiran. Dakle, to je prava istina i to treba svi da znaju – istakao je.

Šta se dogodilo?

– Mi se nismo mogli ni razići u mišljenima jer glupo je praviti pravnu analizu o nečemu gdje nemate konkretne dokaze. Ja moram reći da mi dokaze nismo nikada ni dobili. Nismo održali nijedan sastanak na tu temu sa Davorom Dragičevićem. Ako je to tako, kako smo se mogli razići u mišljenjima? Ja sam insistirao da pogledamo dokaze i da tek onda možemo pristupiti analizi. Ta analiza gospodina Nobila nije učinila nikakvu štetu. On je sam sebi zabio autogol. Ta analiza je problematična iz pravnih i drugih razloga. Rekao sam mu da je to bilo pogrešno, jer sačiniti pravnu analizu znači da imate dokaze o nekom događaju. Ako imate parcijalne dokaze, ne možete raditi analizu – istakao je Feraget.

Dodao je da je u advokatskoj praksi jedno od pet fundamentalnih principa – princip povjerenja.

– Jedno od pet fundamentalnih principa je princip povjerenja. Ono što sam stranka saopšti, to se nikada ne saopštava državnom organu i trećim licima. Ako je gospodin Nobilo imao bilo kakav razlog da napusti tim, on zna ko ga je zvao, trebao je dotičnom saopštiti da neće sarađivati s njim po tom pitanju, a ne davati intervjue za medije, pa onda tu pravnu analizu predati Tužilaštvu, pa tek onda Dragičeviću – rekao je on.

“Dragičević nije izmanipulisan od politike”

– Teza da je gospodin Dragičević izmanipulisan od politike je potpuno netačna. Moramo krenuti od početka, događaj se desio 18. marta a 26. smo imali konferenciju i na temelju tih dokaza praviti analizu u novembru 2018. je suludo. Od tog dana do te analize, ne znam koji su novi dokazi. Moramo dovesti u pitanje vještačenja s obdukcije koji se razilaze. Imamo analizu mrtvozornika koja je nestala. Imamo videosnimke koje su izuzeti od osoba koje su povezane s policijom, a ne rade u policiji – istakao je Feraget.

Kazao je da dokazi koji postoje jasno pokazuju da Davor “nije ubijen 18. marta.”

– Politika je imala pozitivnu stranu u ovoj priči s obzirom da je formiran Anketni odbor koji je precizno uočio detalje koji nedostaju u istrazi. Dokazi koji postoje veoma jasno govore da David Dragičević nije ubijen 18.03. Da li je policija umiješana ili nije, to treba dokazivati. Zbog čega je policija napravila toliko grešaka u samom startu, zašto je Tužilaštvo nakon Ankentog odbora tek tada donijeta naredba protiv istrage krivičnog djela ubistva. To automatski dokazuje da Davor Dragičević nije izmanipulisan od politike – kazao je Feraget i dodao:

– Mi kao advokati nismo bili ucijenjeni od bilo koga da moramo dokazati istinu koja odgovara Davoru Dragičeviću. On bi nama svaki put rekao: Vi radite svoj posao i to je prava istina. Velika je greška što je došlo do takvog dezavuisanja javnosti”.

Feraget je još istakao da advokat nikada detalje ne iznosi u javnost.

– Jedno od načela advokatske profesije je “advokat nikad ne optužuje”. Advokat i kada se raziđe sa strankom, nikada ne optužuje i nikada informacije ne iznosi u javnost. Neću u javnosti govoriti detalje jer bih ugrozio istragu. Istraga mora biti vođena u svim, a ne samo u jednom pravcu – zaključio je on.

(N1)


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79