Ima li GV Mostara volje i snage da protjera fašizam iz naziva ulica?

Uz brojne probleme koji opterećuju život u Mostaru, jedan od onih koji traje već više od 25 godina su i fašistički nazivi ulica u ovom gradu. Pokušavalo se do sada raznim prijedlozima pristupiti mijenjanju naziva ulica, no konkretnih rezultata nije bilo. Izgovor je bio nepostojanje Gradskog vijeća. Danas ono postoji. No, postoji li volja da Mostar skine teško breme ulica koje nose imena nacista i fašista iz Drugog svjetskog rata?!

Nekada, Mostar je bio jedan od najistaknutijih gradova poznat po antifašizmu. Više od dvije i po decenije slovi kao mjesto čije ulice nose imena presuđenih ratnih zločinaca, nacista i fašista iz perioda Dugog svjetskog rata. Preimenovanje u zapadnim gradskim kvartovima je 1995. godine izvršila vlast tzv. Herceg-Bosne. Brojni pokušaji da se to promijeni završili su neslavno. Stanovnici Mostara i danas koračaju ulicama koja nose imena zapovjednika zloglasne Crne legije, te političara i ministara iz vremena NDH.

„Sve to ne bi bilo moguće da smo mi država uređena kako treba. Da imamo zakon koji zabranjuje negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca… Koji zabranjuje fašističke i neonacističke organizacije, njihove simbole itd. I kada bi neko bio pošten u sistemu koji bi sve to kao izvršna vlast sproveo“, kaže aktivistica i novinarka Štefica Galić.

Trenutna situacija je takva da su u istočnim gradskim naseljima nazivi ulica iz perioda SFRJ, a u zapadnim iz vremena tzv. Herceg-Bosne. U ranijem sazivu Gradskog vijeća, HDZ je razgovore o preimenovanju mostarskih ulica uslovljavao time da se ukine naziv Ulice maršala Tita.

„U Mostaru imamo od strane pojedinih političkih stranaka stalan pokušaj izjednačavanja onoga što se ne može izjednačiti. Fašisti i antifašisti se ne mogu izjednačiti, jer da nije bilo antifašista, ljudi poput Budaka, Vokića, Lorkovića bi možda pobijedili u svojoj ideji“, govori Arman Zalihić, vijećnik u GV Mostara.

Gradsko vijeće je jedino nadležno i u mogućnosti da mijenja nazive ulica u Mostaru. No, tačka o toj temi, pa čak ni inicijativa, još nije pokrenuta u Gradskoj vijećnici.

Mostarski gradonačelnik kaže da nema ništa protiv ideje Udruženja umjetnika Mostara koje je prije više od 15 godina u Gradsku upravu poslalo prijedlog da se mostarske ulice imenuju neutralno. Prema sistemu brojeva, imenima rijeka, planina, vrstama drveća…

„Statut Grada Mostara predviđa da usvajanje odluka od strane Gradskog vijeća o davanju naziva ulicama zahtijeva dvotrećinsku većinu glasova izabranih vijećnika. U prošlim sazivima, formirana je komisija Gradskog vijeća za promjenu imena ulica, ali se nije uspjela usuglasiti. Danas imamo Gradsko vijeće i vjerujem da izabrani vijećnici mogu, nakon toliko vremena, u jednoj demokratskoj raspravi donijeti imena ulica koja će odražavati duh Mostara i da grad kroz svoju dugu i bogatu povijest ima značajnih osoba po kojima mostarske ulice ili trgovi mogu nositi imena, a kojih se nećemo stidjeti, već će biti na ponos Mostara i svih koji u njega dođu“, navodi gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Ipak, odluka nije na gradonačelniku, nego na vijećnicima tj Gradskom vijeću Mostara. Novi saziv Gradskog vijeća Mostara za sada je održao pet sjednica. Kažu da su svjesni nagomilanih problema i da ne bježe ni od jednog. Kada će se tema naziva ulica naći pred vijećnicima, još nije konkretizirano.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79