Ima li razlike između vladajućih i opozicije u RS-u kada ja riječ o otimanju nadležnosti od države BiH?

Koja je razlika između opozicije koju čije SDS, PDP i DNS i SNSD-a kada je riječ o otimanju nadležnosti od države Bosne i Hercegovine i vraćanju na entitet Republika Srpska?

Ukratko, samo u strategiji i pristupu, a ideološki sve je isto.

Sudeći po javnim istupima i izjavama čelnih ljudi, razlike nema. Ovi prvi opozicioni ako se temeljito iščitaju njihove izjave, smatraju da bh. entitet Republika Srpska ima legitimno pravo da uzme nadležnosti države i prenese ih na entitet, ali da treba biti oprezan, da nije baš sad tajming ili da se postavlja pitanje finansiranja “novih institucija”.

Šarović smatra da je to legitiman cilj, ali inicijativa je opasna.

– Smatram da je to čin koji može da izazove nesagledive posljedice ako se krene u pogrešnom smjeru – rekao je Šarović, naglašavajući da u ovaj poduhvat može da se upusti samo jak RS, a on to danas nije.

Prevedeno, treba čekati pravo vrijeme pa onda krenuti u ono što sada radi predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić na posebnoj sjednici NSRS-a 10. decembra kazao je:

– Mene je sramota jer je ova sjednica morala biti dobro pripremljena. Trebali smo pokazati jedinstvo i detaljno pripremiti zakone koji će odmah stupiti na snagu – naglasio je Nešić.

Prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović kazao je da se u NSRS-a dešavala “opasna farsa”, ali i neizvodiva.

– Šta tačno znači vojska RS-a? Imamo li para da kupimo tenkove, imamo li uvjeta da stavljamo check pointe na entitetsku liniju? Pročitajte šta znači prikupljanje PDV-a o kojem pričate. Da li to znači da ćemo izgubiti 300 ili 500 miliona KM? – pitao je Borenović prisutne političare iz vladajuće koalicije, piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79