Imali call centar i u BiH: Trojac osuđen za milionsku prevaru

Imali call centar i u BiH: Trojac osuđen za milionsku prevaru


Regionalni sud u Minhenu je proglasio krivim trojicu optuženih za internetsku prevaru koja je donijela više desetina miliona eura.

Prvooptuženi, 45-godišnjak, koji je bio na čelu ove organizacije, dobio je sedam godina zatvora, dok su ostala dvojica optuženih dobila dvogodišnje zatvorske kazne. Sudija je prilikom izricanja kazni uzeo u obzir činjenicu da su optuženi priznali sve što im se stavlja na teret.

Vođa ove kriminalne grupe organizirao je operaciju preko nekoliko internetskih platformi i call centara, uključujući jedan u Sarajevu.

Cilj ove grupe bili su privatni investitori iz Evrope, a samo jedan pripadnik organizacije uspio je izvući 8,5 miliona eura od 350 investitora. Uz Sarajevo, call centri su bili smješteni u Bugarskoj, Srbiji, Gruziji i još nekoliko zemalja.

U samom centru prevare su call centri poznati kao “boiler rooms”, gdje zaposleni rade pod intenzivnim pritiskom i manipuliraju potencijalne investitore da ulože novac obećavajući brz i jednostavan profit. Nakon što investitori budu uvučeni u prevaru, često se suoče s gubicima, a neki čak ne shvate da su prevareni.

Prvooptuženom je, pored zatvorske kazne, konfiskovan i iznos od 660.000 eura. Sva trojica optuženih imaju pravo na žalbu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija