Oglasila se direktorica škole u koju su upali roditelji problematičnog učenika

Direktorica OŠ Miroslav Krležaoglasila se o incidentu u školi na čijem je čelu. Podsjetimo, roditelji 9-godišnjeg dječaka problematičnog ponašanja jutros su upali u školu, zbog čega se učiteljica s učenicima zaključala u razred.

O događajima u školi oglasilo se i Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz kojeg su poručili da sigurnost učenika nije bila ugrožena. Ministarstvo je kontaktiralo direktoricu škole koja ih je izvijestila o toku događanja i poduzetim mjerama te rekla kako je njezina reakcija zaključavanja u učionicu bila preventivna, kako bi se spriječile moguće neugodnosti za učenike.

Nakon dolaska policije te udaljavanja roditelja iz škole nastava je normalno nastavljena za sve učenike, saopćilo je Ministarstvo Hini.

Index je u vezi incidenta u školi poslao upit direktorici Silvani Galinović. Kazala nam je da je situacija 9-godišnjeg učenika čiji su roditelji upali u školu složena i da ju škola nema ovlasti sama riješiti.

“Zbog narušavanja reda i mira u školi, danas smo, sukladno protokolu, zatražili postupanje policije. Detalje njihova postupanja nismo ovlašteni iznositi te molimo da se za sve detaljnije informacije obratite PU zagrebačkoj.

Nastavno na upit o slučaju spomenutog učenika, riječ je o složenoj situaciji koju škola nema ovlasti samostalno riješiti. Upravo zato, u stalnoj smo komunikaciji s resornim ministarstvom, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskim zavodom za socijalni rad, resornim gradskim uredom i drugim tijelima te postupamo sukladno njihovim uputama. Ističemo, međutim, da zbog zaštite prava i privatnosti uključene djece detaljnije informacije o konkretnom slučaju ne možemo javno iznositi”, odgovorila nam je ravnateljica.

Zagrebačka policija je rekla da su imali dojavu oko 8:50, ali da po dolasku u školu nisu utvrđeni postupci prekršajnog i kaznenog djela.

Advokatica Ana-Marija Vegar, koja zastupa roditelje koji se mjesecima žale na ponašanje 9-godišnjeg dječaka, izjavila je kako je problem eskalirao te da je u pitanju fizičko, psihičko i seksualno uznemiravanje.

Učenik je prije dva mjeseca izdvojen iz razreda i nastavu prati online u posebnoj učionici, a roditelji su s njim danas došli pred razred i zahtijevali da im se sin vrati na nastavu. Vegar je ocijenila da je “ta mjera (izdvajanja), koliko god je bila potrebna, sada metamorfozirala u nešto pogrešno”.

“Roditelji koje zastupam su u strahu za sigurnost svoje djece i očekuju da problem riješi prvenstveno škola koja prati učenika cijelo vrijeme i ima potrebne informacije”, rekla je Hini odvjetnica.

Od direktorice, dodala je, očekujemo da uključi i ostale nadležne institucije, a to su Ministarstvo obrazovanja, Gradski ured za obrazovanje, Agencija za odgoj i obrazovanje, ali i nadležni Ured za socijalni rad, kao i policija i školska medicina.

Najavila je da će direktica škole do kraja dana donijeti odluku koja će se odnositi na nastavak slušanja nastave dotičnog učenika.

“Ako do kraja ove školske godine roditelji koje zastupam ne dobiju garanciju da je problem riješen i da je to dijete preseljeno u drugu školu, oni će svoju djecu ispisati iz škole”, ustvrdila je Vegar.

Ocijenila je da u školi vladaju strah, neizvjesnost, psihoza i frustracije te da je u zadnjih mjesec dana policija intervenirala tri puta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79