Imunizacija stanovništva: Taksista nema na listama prioriteta za vakcinaciju

Od početka pandemije, zatvaranja i ograničenja rada mnogih institucija, postoje i oni koji konstantno rade sa ljudima. Među njima su i taksi vozači. Susreću se sa neodgovornim građanima, sa pacijentima pozitivnim na covid, rade u strahu od zaraze, a na listama prioriteta za vakcinaciju ih nema.

Haris Kulić jedan je od taksista koji su tokom pandemije ostali raditi iako je nekoliko njegovih kolega zbog predostrožnosti taj posao napustilo dok se situacija ne smiri. U stalnom je kontaktu, kaže, sa ljudima, te postoji veliki strah od zaraze: “Vlada strah, ali opet je ovo borba za život, za opstanak. 90-95% ljudi se pridržava svih mjera kada ulaze u taksi”.

Iako su među rijetkima koji su konstantno radili, taksisti naglašavaju da je njihova zarada znatno opala.

Hasib Lošić, iz Interne kontrole Sarajevo taksija, navodi kako taksist za 12-13 sati rada obavi 3-4 vožnje i da je pazar 20-25 maraka.

Pravila pri vožnji su jasno naglašena. Niko se ne smije voziti naprijed, maske su obavezne, a poželjna je i dezinfekcija pri ulasku u vozilo. Mole građane da budu iskreni i odgovorni te ukoliko su pozitivni na covid, to i naglase pri pozivu, jer su taksi-službe opremljene i za njih.

“Prilikom poziva recite i mi ćemo naći rješenje. Ili je vozilo zaštićeno pa je vozač odvojen ili je vozač već bolovao pa ima antitjela. Naći ćemo neko rješenje, samo treba strpljenja i treba odgovornost građana i da kažu”, poručuje Lošić.

Od države nisu tražili novčanu pomoć, ali zahtijevaju da ih se uvrsti na listu prioriteta pri vakcinaciji zbog kontakta sa velikim brojem ljudi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79