Incident na državnoj televiziji Crne Gore: “Dubrovnik trebalo sravniti sa zemljom”

Oglasila se i portparolka SDP-a Amina Cikotić koja objašnjava da poruke mržnje, netrpeljivosti i podržavanje agresije na komšije ne mogu biti predstavljeni kao „druga strana“, a posebno zabrinjavajuće je što se to čulo sa kanala državnog Javnog servisa.

Televizija Crne Gore je juče u dnevniku emitovala prilog povodom 30 godina od napada crnogorskih rezervista na Dubrovnik i Konavle u kojem je jedan od sagovornika u anketi kazao da je „grad trebalo sravniti sa zemljom“.

Iako je novinarka prije ove izjave naglasila da o ovom sramnom napadu neki i dalje imaju drugačije mišljenje, radi se o skandaloznom propustu uredništva Javnog servisa.

Novinar Danilo Burzan kazao je da nakon svega što se desilo, nisu rijetki ni takvi koji žale što Dubrovnik nije „sravljen sa zemljom“.

“To je ona ‘pamet’ koja ne priznaje Srebrenicu, niti bilo koji zločin koji su počinili ‘njihovi’, jer su pomućenoga uma zaluđeni legendama, falsifikatima i dvovjekovnom lažavinom. Užasno. Jeste i to pravo na svoje mišljenje, ali… Raspamećuje one koji to čuju, pa ne znam da li je to ‘ljudsko pravo’ ili zloupotreba prava na javnu riječ, jer ništa ljudsko tu nije”, kazao je Burzan.

Nela Savković-Vukčević, članica Izvršnog odbora DPS Crne Gore, je pozvala da AEM ispita eventualnu nezakonitost u radu Javnog servisa.

“Javni servis nastavlja sa praksom uvedenom u avgustu – ali, za razliku od dosadašnjih dezinformacija i govora mržnje koji su bili usmjereni protiv građana, ovog puta emitovano je nešto što je upućeno susjedstvu, a u kontekstu obilježavanja godišnjice napada na Dubrovnik.

Iako je riječ o anketi sa građanima, nevjerovatno je da je uredništvo odlučilo da u etar pusti nešto što predstavlja eklatantan primjer govora mržnje, kakav danas teško da se može čuti i sa huškačkih kanala u regionu, a kamoli sa nekog od javnih servisa”, objasnila je ona.

  MUP Crne Gore: Kavčani planiraju ubistvo Abazovića

Podsjeća da je riječ o jednom u nizu izuzetno problematičnih momenata u radu Javnog servisa u posljednjih tridesetak dana.

“Od informacije da su demonstranti pucali u policiju i nastojanja da zatim odbrane neodbranjivo, preko prenosa iz Berana od kojeg se svi ograđuju i nezakonitog skidanja amblema parlamentarnog kanala, sve do najnovijeg ‘propusta’ – Javni servis istrajava u tome da dokaže da je u potpunosti neprofesionalan i da je za kratko vrijeme postao poligon za dezinformisanje i huškanje. Zbog navedenog, pozivamo Agenciju za elektronske medije da ispita da li i u kojoj mjeri u radu Javnog servisa ima nezakonitosti, jer je, s obzirom na to da su Savjetu RTCG i dezinformacije sa Cetinja i prenos iz Berana i govor mržnje o Dubrovniku prihvatljivi, krajnje vrijeme da makar oni reaguju”, poručuje Savković-Vukčević.

Oglasila se i portparolka SDP-a Amina Cikotić koja objašnjava da poruke mržnje, netrpeljivosti i podržavanje agresije na komšije ne mogu biti predstavljeni kao „druga strana“, a posebno zabrinjavajuće je što se to čulo sa kanala državnog Javnog servisa.

“Pozivanje na ubistva gradova i njihovih stanovnika nije novinarstvo niti ima ikakve veze sa demokratijom. Manipulativna je i izjava predstavnika udruženja boraca, koja je data u prilogu, gdje se iznosi neistina o poginula 24 pripadnika vojske iz Crne Gore toga dana čime se opet i iznova ponavljaju lažni razlozi za napad na Dubrovnik.

Novinarstvo podrazumijeva i provjeru činjenica i kritički odnos prema njima, kao i odgovarajući odnos prema žrtvama. Način na koji je to urađeno u udarnoj informativnoj emisiji TVCG nije odgovarajući put ka nespornoj potrebi suočavanja sa ratnom prošlošću Crne Gore, kao i sa činjenicom da, nažalost, među nama ima još onih koji bi je ponovili”, kazala je Cikotić.

Istakla je da uredništvo ima obavezu da se ovakvi propusti ne dešavaju u budućnosti, pogotovo ukoliko uzmemo i ulogu te kuće u ratnim dešavanjima tokom devedesetih.

  Crna Gora ukida kazne za isticanje simbola nacionalnih manjina

Skandal u dnevniku RTCG je izazvao salve kritika na društvenim mrežama, pa je i sam direktor Javnog servisa Boris Raonić, kao da ga se to ne tiče, na komentar da je nevjerovatno da ovako izvještava RTCG napisao- užas. Ubrzo je komentar i obrisao, prenosi Antena M.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79