Incident u Parlamentu BiH: Delegacija Srbije napustila sastanak zbog pominjanja “članstva Kosova”

Incident u Parlamentu BiH: Delegacija Srbije napustila sastanak zbog pominjanja “članstva Kosova”


Lupanjem po stolovima i pokušajima isključivanja mikrofona predstavnici Srbije pokušali su danas da spriječe predstavnike Kosova da govore na sastanku predstavnika parlamentarnih komisija za odbranu zemalja jugoistične Evrope koji se održava u Sarajevu, kazao je u srijedu poslanik pokreta Samoopredeljenje Arber Redžaj. Ubrzo je stigla informacija kako je delegacija Srbije s Radovanom Kovačevićem, inače članom Saveza nezavisnih socijaldemokrata, napustila konferenciju jer je “članica delegacije Hrvatske Zdravka Bušić rekla da će Kosovo biti primljeno u Vijeće Europe”.

Redžaj je na Facebooku objavio kako je danas došlo do incidenta u Sarajevu kada su predstavnici Srbije “pokušala da prekine naše govore udaranjem pesnicama po stolu, gaseći nam mikrofone, kao pravi nasilnici. Ipak nisu uspjeli i nikada neće moći”.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH, Radovan Kovačević, otkrio je detalje današnjeg incidenta na sastanku predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope za Klix.ba.

“Sastanak je organiziran uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga, a predstavnici Kosova su iznijeli svoje stavove, iako nemaju nadležnost za odbranu u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti”, pojasnio je Kovačević.

Incident se dogodio tokom obraćanja zastupnice iz Hrvatske koja je izazvala reakciju delegacije Srbije, nakon čega su zajedno napustili salu. Kovačević je naglasio da nije bilo nekulturnog ponašanja te da je zastupnica iz Hrvatske kasnije izrazila žaljenje zbog svoje izjave.

Sastanak je nastavio rad uz prisustvo delegacija i podršku organizatora, čime je naglašena važnost parlamentarnog nadzora i dijaloga među regionalnim parlamentima u kontekstu odbrane i sigurnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija