Industrijska proizvodnja u FBiH pala za skoro 10 posto

Industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježila je značajan pad u martu 2024. godine, pri čemu je smanjenje iznosilo gotovo 10 posto u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Prema podatcima Federalnog zavoda za statistiku, ukupna industrijska proizvodnja u martu ove godine je opala za 7,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na mart 2023. godine zabilježen pad od 9,3 posto.

Analizirajući područja industrijske proizvodnje, primećuje se da je u martu 2024. godine došlo do različitih promjena. Netrajni proizvodi za široku potrošnju bilježe blagi porast od 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su trajni proizvodi za široku potrošnju zabilježili značajan pad od 14,1 posto. Slično tome, intermedijarni proizvodi su opali za 12,9 posto, dok je energija zabilježila smanjenje od 6,5 posto. Kapitalni proizvodi također pokazuju pad od 2,2 posto u martu u poređenju s prethodnim mjesecom.

Na godišnjem nivou, u odnosu na mart prošle godine, kapitalni proizvodi bilježe povećanje od 1,7 posto. S druge strane, trajni proizvodi za široku potrošnju zabilježili su veliki pad od 25,6 posto, dok su intermedijarni proizvodi opali za 11,4 posto. Energija je također pokazala pad od 9,2 posto, dok su netrajni proizvodi za široku potrošnju opali za 3,3 posto.

Kada je riječ o područjima industrije, u vađenju ruda i kamena zabilježen je pad od 9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u prerađivačkoj industriji opao za 8,2 posto. Smanjenje od 4,6 posto zabilježeno je i u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom.

Na godišnjem nivou, u odnosu na mart prošle godine, industrijska proizvodnja u vađenju ruda i kamena smanjena je za 12,5 posto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad od 9,2 posto. Također, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i plinom pokazali su smanjenje od 8,3 posto.

Ovi podatci ukazuju na izazove s kojima se suočava industrijski sektor u Federaciji BiH, naglašavajući potrebu za ciljanim mjerama kako bi se podržao oporavak i održivost industrije u regiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79