Industrijski šećer iz željezničke nesreće uzrok pomora pčela u Mostaru: Inspektori djeluju

Pomor pčela na području Mostara, izazvan industrijskim šećerom koji mjesec i po nije uklonjen s mjesta željezničke nesreće u naselju Opine, vjerojatno će rezultirati djelovanjem inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZiP).

Informacije o tome stigle su iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara, čiji su inspektori reagirali na terenu.

Do nesreće je došlo kada su pet vagona teretnog voza “Željeznica F BiH” iz Čapljine prema sjeveru iskočila iz šina i prevrnula se u naselju Opine, noseći industrijski šećer.

Pčelarsko društvo “Vrijesak” Mostar prvo je obavijestilo javnost o masovnom uginuću pčela, a potom su informaciju proslijedili mostarskoj Inspekciji.

Prema odgovoru iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara, komunalni inspektor je već 8. aprila, nakon što su građani Opine prijavili incident, utvrdio da je došlo do rasipanja šećera na okolni prostor u pružnom pojasu. Nakon toga, prostor je djelomično očišćen i osiguran.

Međutim, zahtjev Pčelarskog društva “Vrijesak” Mostar za inspekcijski nadzor odbačen je zbog nenadležnosti. Prema njihovom odgovoru, rasipanje tereta šećera nije u nadležnosti komunalne inspekcije Grada Mostara.

S obzirom na to da se incident dogodio na području željezničkog pružnog pojasa, koji je u nadležnosti Federacije BiH, mostarski inspektori su kontaktirali FUZiP radi daljnjeg postupanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79