Infektolog Ednan Drljević savjetuje: Perite ruke i koristite kartice umjesto novca

Nadamo se, kao i svi, da bi koronavirus mogao u dogledno vrijeme prestati, na što bi trebalo utjecati i ljepše vrijeme jer prema karakteristikama virusa ipak je malo više osjetljiv na toplotu nego virus gripe. Kazao je to za „Avaz“ dr. Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektologiju Kantonalne bolnice (KB) Zenica.
Toplije vrijeme

– Prije svega, ne smije biti panike. To je u ovakvim stanjima teško, ali zaista je neophodno. Svih onih mjera koje se primjenjuju u Evropi i okruženju, koje mogu biti djelotvorne, moramo se pridržavati. To su one klasične mjere, udaljenost od metar, pranje ruku najmanje 20 do 30 sekundi – kaže Drljević.

Naglašava da je potrebna dezinfekcija ruku i to najbolje sa 70-postotnim alkoholom, a može i sa drugim adekvatnim dezinficijensima, te da se izbjegavaju veliki tržni centri.

Trebalo bi više upotrebljavati kartice, koje se mogu dezinficirati, kao sredstvo plaćanja, a manje novac. Također, pušenje je problem ne samo jer se oštećuju pluća nego što pušači imaju nekontrolirane pokrete kojima dodiruju usne, lice, oči, a koji mogu biti put unošenja virusa – ističe on.
Razmatraju mjere

On je kazao da je svako okupljanje na udaljenosti od metar neprimjereno, nevezano hoće li biti zabrana ili ne.

– Ne možemo čitav život zabraniti, ali vodimo brigu o svim aspektima. Bez obzira na ishod, ljudi se trebaju sami pridržavati bliskih kontakata i ranije izrečenih mjera – zaključuje Drljević.

Situacija u ZDK povoljna

Komentirajući tri slučaja na području Federacije BiH, a koji su zabilježeni u Zenici, Drljević kaže da grad, pa i Zeničko-dobojski kanton, nisu područje karakteristično za koronavirus, nego su uvjeti da se pojavi virus identični kao i u cijeloj državi.

– Nismo područje karakteristično za migracije, kojih imamo mnogo manje nego Sarajevski kanton, ali imamo ta tri slučaja. Međutim, nemamo širenja unutar Kantona i za sada je situacija povoljna – kaže on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79