Inicijativa: Obnoviti zgradu Stare centrale i produžiti šetnicu od Vrbanje do Skenderije

Vlasnici nad srušenom zgradom koja je bila i zaštićeni spomenik kuture, su iz firme The Place doo Sarajevo, poznatog poduzetnika i bivšeg fudbalera Emira Granova, te Melihe Hadžić. Osim njih u vlasničkoj strukturi firme su Greenmont d.o.o i Bellucci Investment Holding d.o.o. Sarajevo osnovane arapskim kapitalom, te My Place d.o.o. Sarajevo čiji je vlasnik Greenmont d.o.o. Iz vlasničke strukture su izašli Gordan i Haris Memija te Saša Spasojević.

Iz The Placea su ranije isticali kako su imali namjeru izvršiti obnovu potpuno devastiranog objekta prije rušenja, ali se za to, eto, nisu stekli uvjeti. Renovirali su Upravnu zgradu odmah pored i na to su jako ponosni. Šta će dalje biti, ne zna se, još…

U međuvremenu iz Eko akcije potekla je inicijativa da se u ovom dijelu grada, uz samu Miljacku samo produži šetnica Vilsonovog šetališta od Vrbanje do Skenderije čime bi se dobio značajan prostor koji bi bio na korist svim građanima. Tvrde da za to potrebno “malo političke volje na nivou Kantona, Grada i opštine Centar i nešto novca iz izdašnog budžeta Kantona Sarajevo, te da je šetnicu je lako napraviti i stvoriti uslove za obnovu Stare električne centrale, koja bi sada bila u potpunom državnom vlasništvu.

Zakonski osnov za izgradnju postoji u važećem regulacionom planu za ovo područje (vidjeti sliku), na osnovu kojeg je onda moguće pokrenuti proceduru kojom bi se otkupilo zemljište od privatnika, prema odredbama Zakona o ekproprijaciji Federacije BiH.

Cijena otkupa zemljišta, ako bi se zemljište otkupljivalo po istoj “tržišnoj cijeni” zemljišta koju je platila Tibra kad joj je prodato državno zemljište na Marijin Dvoru, bi iznosila svega dvadesetak miliona KM za prostor šetnice i oko četiri miliona KM za prostor stare električne centrale”, kažu u Eko akciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79