Inspekcija: Gosti u “Metropolisu” nisu zatečeni, već uposlenici koji su vršili generalno čišćenje objekta

Od stupanja na snagu djelimičnog lockdowna u Kantonu Sarajevo, koji će trajati do ponedjeljka u 7 sati, provodeći kontrole pojačanog inspekcijskog nadzora, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP) do sada nisu evidentirali kršenje zabrane rada kod ugostiteljskih objekata i hotela kojima je Odlukom Vlade KS obustavljen rad tokom vikenda.

Rano jutros na Marijin Dvoru: Jutarnja kafica u ‘Metropolisu’ ili su se ‘slučajni prolaznici’ zatekli u prostoru?!

Kako je saopćeno iz KUIP-a, u ranim jutarnjim satima inspektori su po nalogu direktora Uprave i glavne inspektorice Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu, izvršili inspekcijski nadzor u ugostiteljskom objektu “Metropolis” u Tržnom centru SCC, koji je po navodima nekih portala jutros bio otvoren.

– Inspekcijskom kontrolom utvrđeno je da gosti u objektu nisu zatečeni, već uposlenici koji su vršili prethodno najavljeno generalno čišćenje objekta, što je potkrijepljeno i fotodokumentacijom – saopćili su iz KUIP-a.

Dodaju da je inspekcijski nadzori s ciljem kontrole poštivanja zaključka Vlade KS, kao i naredbi i preporuka kriznih štabova su u toku na svim općinama Kantona Sarajevo, pri kojima asistenciju inspektorima pružaju policijski službenici MUP-a KS.

– Napominjemo da od inspekcijskih nadzora nisu izuzete ni djelatnosti na koje se donesena zabrana rada ne odnosi, te su s tim u vezi tokom pojačanih vikend kontrola inspektori u KS izvršili više od 400 inspekcijskih nadzora i do sada, radi utvrđenih nepravilnosti, izdali 55 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 31 prekršajni nalog u iznosu od 61.500 KM, najčešće trgovinama i prijevoznicima javnog gradskog prijevoza. Utvrđeni nedostaci odnosili su se na nepoštivanje naredbi i preporuka vezanih za nedostatak covid redara, nepravilno ili nenošenje maski, nedostatak dezinfekcionog sredstva i istaknutih preporuka i oznaka, nedostatak dezobarijere, kao i prekobrojnost kupaca.

Koristimo se prilikom da se posebno zahvalimo svim subjektima nadzora koji su pokazali solidarnost u ovim vanrednim okolnostima, iznimno teškim za sve nas, te ujedno podsjećamo građane, ali i sva pravna i fizička lica, da informacije o eventualnom kršenju mjera na snazi iz nadležnosti ovog organa mogu, tokom 24 sata, prijaviti slanjem poruke putem viber broja 061 160-926, kao i putem E-maila Uprave [email protected], a tokom svakog radnog dana u terminu od 08 do 16:00 sati i na broj 033 770-156 – saopćeno je iz KUIP-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79