Inspekcija odbila zahtjev advokatskog tima Sebije Izetbegović, oglasili se

Inspekcija odbila zahtjev advokatskog tima Sebije Izetbegović, oglasili se


Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo odbila je zahtjev advokatskog tima direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebije Izetbegović, kojim se tražilo poništavanje rješenja o gubitku doktorske titule.

Glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Vildana Brdarić, potvrdila je ovu informaciju za N1, ali se čini kako situacija nije konačna jer iz advokatskog tima Sebije Izetbegović tvrde da inspekcija nije odlučivala o zahtjevu.

Ovaj slučaj prošao je kroz nekoliko preokreta, s obzirom na to da je inspekcija smatrala da nema dovoljno elemenata za djelovanje u predmetu sticanja diplome doktora nauka Sebije Izetbegović. Međutim, advokatski tim tvrdi suprotno i tvrdi da inspekcija nije odlučivala o zahtjevu za poništenje rješenja o gubitku magistarske diplome, ali da postupajuća inspektorica nije željela ponoviti inspekcijski nadzor.

Esad Oruč, advokat Sebije Izetbegović, ističe kako su njihov zahtjev bio usmjeren na inspekcijski nadzor u vezi sa navodno nezakonitim poništenjem diplome te da je inspekcija priznala da su se oslanjali na nepotpune informacije pronađene u monografiji grupa autora.

Nadalje, advokatski tim izražava sumnju u postupanje inspekcije temeljem anonimnih prijava, dok se istovremeno nije odazvala na zahtjeve za provođenje inspekcijskog nadzora vezanog uz odluku o gubitku doktorske diplome. Situacija postaje sve više kontroverzna i zainteresiranost javnosti raste.

“Identična stvar je i sa odlukom Upravnog odbora Univerziteta kojom se odlučivalo o žalbi na rješenje o otkazu ugovora o radu prof Izetbegović. Mi smo o istoj saznali putem medija i istu do danas nismo komentarisali, jer istu nismo zaprimili. Istu nismo komentarisali jer nismo sigurni u istinitost navoda da Upravni odbor našu žalbu “nije prihvatio, ali nije ni odbio”. Ovakvo postupanje Upravnog odbora (ukoliko je tacno) je nešto novo u pravnoj praksi, takvo nešto ne postoji!Zanimljivost ovog slucaja je u tome što je cjelokupan proces započeo na osnovu “anonimnih” prijava, da je Univerzitet u Sarajevu u predmetu prof Izetbegović, po principu prijekog suda, donio 6 odluka bez prava žalbe! Jedina odluka na koju je postojalo pravo žalbe, žalba na istu nije ni prihvaćena ni odbijena? Posljednja postupanja inspekcije i upravnog odbora Univerziteta potvrđuju da ovaj predmet već odavno nema pravnu dimenziju”, smatra advokatski tim Sebije Izetbegović.

Cijeli slučaj vezan uz Sebiju Izetbegović izazvao je brojne polemike i sumnje u pravilnost postupaka, a sadašnje odbijanje zahtjeva za poništenjem rješenja unosi dodatnu napetost.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija