Inspekcija uputila zamolnicu Hrvatskoj o školovanju Sebije Izetbegović, evo šta tačno traže

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo zatražila je, putem međunarodne pravne pomoći, podatke od obrazovnih institucija Hrvatske kako bi se provjerilo školovanje Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u ovoj državi.

Ovu informaciju objavili smo prošle sedmice.

Iz Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo jutros su potvrdili pisanje “Avaza”, u odgovoru na upit koji smo im poslali.

– Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je dana 19.07.2021.godine putem Ministarstva pravde BiH (Sektor za medjunarodnu i entitetsku pravnu pomoć i saradnju) uputila Zamolnicu nadležnim organima Republike Hrvatske ( Uprava za visoko obrazovanje, Služba prosvjetne inspekcije) i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, radi službenog očitovanja i potvrđivanja vjerodostojnosti dokumentacije izdate od strane Medicinskog fakulteta Sveučilista u Zagrebu na ime Izetbegović Sebije – stoji u odgovoru iz KUIP-a na upit “Avaza”.

Zahtjev za dodatnim provjerama, podsjećamo, uslijedio je nakon što inspekciji na Medicinskom fakultetu u Sarajevu nije predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava studentice Izetbegović na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Inspekcija je okončala nadzor prije mjesec, ali, budući da tada nisu dobili svu potrebnu dokumentaciju, najavili su dodatne provjere koje se odnose na uvid u nastavne planove i programe te fond sati časova predavanja. Ovi podaci ranije nisu bili dostavljeni ni Univerzitetu u Sarajevu (UNSA).

Još je pitanje šta će sada uraditi Tužilaštvo Kantona Sarajevo jer je dopis iz Zagreba dokaz da je “školovanje” Sebije više nego sporno i da se opravdano sumnja da je riječ o krivičnom djelu.

Inspekcija je prošli mjesec utvrdila da je za izbor asistenta bila potrebna ukupna prosječna ocjena 8, a iz predmeta za koji se konkurira za asistentsko mjesto 9.

Međutim, Izetbegović je imala prosjek 7,38, a iz predmeta Ginekologija i akušerstvo, za koji je izabrana u zvanje asistenta – 7.

Na taj način u pitanje se sada dovode i magisterij i doktorat Sebije Izetbegović. Sada je upitno i njeno daljnje akademsko napredovanje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79