Inspekcijski nadzor: Izdato 118 rješenja o zabrani rada

U Bosni i Hercegovini, pitanje sigurnosti hrane postaje sve značajnije, a inspekcije provode niz kontrola kako bi osigurale da proizvodi na tržištu zadovoljavaju propisane standarde.

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) ističe da su tokom ove godine izvršili 524 nadzora u području sigurnosti hrane.

Ključni naglasak inspekcijskih nadzora bio je na trgovinama, mesnicama, ugostiteljskim objektima i farmama. Ukupno su izdali 118 rješenja o zabrani rada i 212 o uklanjanju nedostataka.

Također, izdali su 151 prekršajni nalog s financijskim teretom od najmanje 350.000 KM. Inspektori su izvršili neškodljivo uništenje više od 230 kilograma neusklađenih namirnica, a uzeli su 61 uzorak, od kojih su dva bila neispravna.

Uz nadzor federalne inspekcije, kantonalni organi također sudjeluju u osiguranju sigurnosti hrane. Kada je riječ o neispravnostima, najčešće se susreću s problemima u objektima gdje se vrši proizvodnja ili prerada hrane. Inspektori za hranu raspolažu s dva federalna inspektora koji su u 2023. godini izvršili 750 inspekcijskih nadzora.

U kontekstu uvoza, Sektor granične inspekcije FUZIP-a izvršio je 64.716 inspekcijskih nadzora na graničnim prijelazima. U ovim nadzorima uzeto je 3.378 uzoraka, od kojih devet nije odgovaralo zakonom propisanim kriterijima, što je rezultiralo zabranom uvoza i sprječavanjem plasiranja neusklađene hrane na tržište.

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu kako je inspekcijski nadzor jedna od ključnih aktivnosti u osiguranju sigurnosti hrane. Unatoč naporima inspektora, izazovi se suočavaju s ograničenim brojem inspektora u odnosu na kompleksnost i obim posla u ovoj oblasti. Važnost kontrole hrane naglašena je kako bi se osigurala sigurnost potrošača i sprječilo plasiranje neispravnih proizvoda na tržište.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79