BiH Inspektor je utvrdio da lavica Piolina nije neuhranjena, veća je od svoje...

Inspektor je utvrdio da lavica Piolina nije neuhranjena, veća je od svoje majke

Društvene mreže prije nekoliko dana preplavile su slike lavice Pioline kako jedva stoji na nogama u Zoo vrtu Pionirska dolina u Sarajevu. Danas je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo bila u Pionirskoj dolini, potvrdili su nam u KJKP Park, koje upravlja ZOO vrtom Pionirska dolina.

Navode kako je inspektor konstatovao da lavica ima poteškoće kod kretanja, da nije neuhranjena.

Inspekcija nije uočila promjene na Piolini

– Prema zapisniku inspektora koji vam možemo dati na uvid u prostorijama našeg preduzeća jasno stoji: “Konstatujem da lavica ima poteškoće prilikom kretanja, ta da ista nije neuhranjena kako stoji u prijavi, te da je ista veća visinom od svoje majke koja s njom i boravi”. Inspektor konstatuje da se u škrinjama nalazi oko 250 kilograma goveđeg i pilećeg mesa, a da je po normativu istaknutom uz boks životinje vidljivo da jedan lav dnevno dobija sedam kilograma mesa. Također u zapisniku inspekcije stoji: “U okviru boksa gdje lavovi borave nalaze se i posude s vodom gdje lavovi imaju konstantno i pristup istoj. U momentu nadzora inspekcija nije uočila promjene na lavici Piolini, kao ni na dva druga lava – navodi Aldijana Hamza, stručni saradnik za informiranje KJKP Park.

Piolina s majkom kada je imala godinu dana

S obzirom da su pojedini posjetioci Pionirske doline konstatovali da ni medvjedica Aida ne izgleda bolje od lavice Pioline, te da se iz mnogih nastambi širi neprijatan miris, zatražili smo pojašnjenje u “Parku”.

– Medvjedica Aida je dobrog zdravstvenog stanja, dobro napreduje, navikla se na svoju novu nastambu i svakako kao i za ostale životinje, svi koji su zainteresirani mogu doći i provjeriti naše navode, kao i provesti vrijeme s nama dok hranimo životinje, njegujemo ih, liječimo ih ili čistimo njihove nastambe. Mi smo u tom segmentu potpuno transparenti, a to mediji i udruženja s kojima radimo znaju. Mirisi koji se “osjete” u nastambama su sasvim prirodni i realni, jer u nastambama borave životinje, a osim bioloških potreba one svoju teritoriju označavaju na taj način, imaju određena lučenja žlijezda kojim štite svoja krzna i slično – odgovorila nam je Hamza.

Upitali smo koliko se veterinara brine za životinje, odnosno, radnika za hranjenje životinja, i čišćenje nastambi.

Svi nalazi životinja se nalaze i na Veterinarskom fakultetu

– Pionirska dolina i zoo vrt ima veterinarski tim kojeg čini doktor veterine, tri veterinarska tehničara i osam hranilaca (srednja stručna sprema) koji su isključivo nadležni za medicinsku brigu i njegu životinja, njihovu ishranu, liste jelovnika, liječenje, stanje u nastambama i to je isključivo njihov posao. Dio našeg tima je i naš bivši uposlenik, dr. veterine čija iskustva dugogodišnjeg rada i sada koristimo jer je on neko ko je 20 prethodnih godina bio na čelu tima, koji je većinu trenutnih životinja pratio u transportu ili prilikom rođenja u našem zoo vrtu, pratio njihovo odrastanje i razvoj. Preduzeće Park i sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu i Veterinarskom stanicom KS ima potpisane ugovore o saradnji i sve analize, laboratorijske pretrage, pregledi i specijalistične analize rade upravo ove institucije – navodi Hamza i dodaje:

– Svi nalazi i dokumentacija o zdravstvenom stanju životinja u našem zoo vrtu nalaze se i na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Lavica Piolina ima problem u razvoju od kraja 2014. godine, od povrede koju je zadobila od majke lavice. Poteškoća u razvoju je vidljiva već gotovo šest godina, a 2016. je rađen i prvi CT upravo iz tih razloga kada je u našoj zemlji boravila grupa talijanskih doktora veterinara. Broj osoba koje se brinu o higijeni nastambi, čišćenju, provjetravanje i ostalom u zoo vrtu trenutno je osam radnika, a svaka nastamba čisti se do dva puta dnevno.

Dodaje da Pionirska dolina raspolaže sa potrebnom količinom hrane za životinje prenosi Faktor.

– Pionirska dolina i preduzeće Park raspolažu dovoljnim količinama hrane, lijekova, vode i svega potrebnog. Nismo imali problema ni tokom pandemije korona virusa od marta do maja. I u situaciji kada je prošle godine prijetila opasnost od blokade računa vezana za tužbe radnika, osigurali smo putem Vlade KS alternativne načine, odnosno mogućnost finansiranja ishrane da u slučaju blokade računa i činjenice da i radnici ne dobiju platu, ipak ishrana i novac za ishranu i liječenje životinja nikada ne bude dovedeno u pitanje. Na svu sreću uspjeli smo riješiti taj problem i ni tada finansiranje ishrane životinja nije bilo dovedeno u pitanje. Inače hrana za sve životinje osigurana je od certificiranih dobavljača s kojima preduzeće Park ima potpisane ugovore – rekla je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM