Policajac u Hrvatskoj godinama prosjacima uzimao novac: Izrečena nepravomoćna presuda

Policajcu iz Zagreba izrečena je nepravomoćna presuda kojom je kažnjen sa 11 mjeseci zatvora, no kazna je odmah zamijenjena radom za opšte dobro.

Pune tri godine, od 2016. do 2019. kontakt-policajac I. policijske stanice Policijske uprave zagrebačke uzimao je novac prosjacima koje je zaticao na Glavnoj stanici u Zagrebu.

Proces je bio dug zbog poteškoća u pronalaženju svjedoka i svjedoka koji bi potvrdili optužbe. Prva prosjakinja koja je trebala potvrditi svoje iskaze nije bila dostupna sudu sve do kasnijeg perioda, kada je potvrdila da joj je policajac u pet navrata uzeo novac koji je isprosila, javlja N1.

Drugi svjedok, iako je identifikovan, nije potvrdio svoje ranije izjave zbog problema s memorijom, što je dovelo do oslobađanja policajca za dio optužbi.

Policajac je tokom cijelog procesa negirao krivicu tvrdeći da su optužbe konstruisane. Ipak, sudsko vijeće je donijelo presudu uz obrazloženje da je policajac prekršio povjerenje koje građani imaju u policiju, te da policajci moraju pokazati stepen zakonitosti, etičnosti i pravednosti u postupanju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79