Inspektor: Nargile su zabranjene! Pojedine općine krše zakon

Foto: Ilustracija/Pixabay

Veliki broj mladih sve je ovisniji o upotrebi nargila ili šiša, a osim što su štetne za zdravlje njihova upotreba u lokalima zakonski nije dozvoljena.

Zbog toga su pripadnici Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) u saradnji s kolegama iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u proteklom periodu oduzele velike količine nargila.

Ovo je za Hayat potvrdio Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor, navodeći da su provedene brojne kontrole pogotovo u Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

“Po novom zakonu te nargile ne mogu uopšte postojati, nisu mogle ni po jednom, a po novom nikako. Zabranjivali smo njihovu upotrebu, Zakon o ugostiteljstvu to ne poznaje jer je riječ o trgovini, pogotovo što se radi o akciznim proizvodima, zato je UIO s nama i radila. Mnogo nargila je oduzeto”, kaže Ramić.

Uprkos tome što njihova upotreba zakonski nije dozvoljena, činjenica je da mnogi lokali širom BiH u svojoj ponudi imaju i nargile.

Ramić ističe da je jedan od razloga tome i što pojedine općine svojim rješenjima daju dozvole.

“To je mimo zakona, na to smo ukazivali i na sastancima. Govorili smo da ne mogu dozvoljavati upotrebu duhanskih prerađevina jer je to klasična trgovina. Ako ćemo gledati Zakon u ugostiteljstvu gdje kaže da se može baviti dodatnima ativnostima, u skladu s postojećim zakonskim propisima, ne ispunjavaju uvjete. Pojedine općine i dalje pokušavaju, navode da je veliki interes, ali zakonodavac to ne propisuje, ne može se raditi”, kaže Ramić.

Dodaje da očekuje nastavak saradnje s UIO i sprečavanja upotrebe nargila, posla koji su započeli.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79