Inspektori iz Sarajeva koji su jučer uhapšeni zbog korupcije predati u nadležnost tužilaštva

Nakon kriminalističke obrade u FUP-u u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo predata su tri inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove i vlasnik jedne trgovinske radnje, koji su jučer uhapšeni u okviru policijske akcije “Kolonija”.

“Oni su osumnjičeni za koruptivna krivična djela i bit će zadržani 24 sata. Nakon što ih ispita postupajući tužilac u zakonskom roku će biti odlučeno o daljnjim mjerama”, kazala je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

U toku dana, u nadležnost tužilaštva će biti predati i ostali osumnjičeni koji su također uhapšeni u ovoj akciji, a sumnjiče se za razbojništva, krađu, trgovinu narkoticima i nedozvoljeno držanje oružja.

Kako saznajemo, policija je tokom istrage prisluškivala 14 osoba zbog navedenih krivičnih djela i saznala da su u sve umiješani i policijski inspektori. Jučer su izvršeni pretresi na 19 lokacija i uhapšeno je 18 osoba.

Prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge „canabis sativa L“ i „amfetamin“, kao i oružje, municija, mobilni telefonski aparati i sim-kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

 

akcija-kolonija

 

Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima – zloupotreba službena položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, protuzakonito posredovanje i davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 381. KZFBiH.

 

U vezi sa spomenutim koruptivnim krivičnim djelima lišene su slobode četiri osobe, te su na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršeni pretresi na sedam lokacija, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu sa predmetnim krivičnim djelima, te će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe, lišene slobode, će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predane na dalju nadležnost Tužilaštvu KS uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima, saopćeno je iz FUP-a.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo upali su jutros u Federalnu upravu za inspekcijske poslove, saznaje Istraga.ba. U toku su pretresi prostorija koje je koristilo četvero inspektora koji su osumnjičeni za korupciju. Akcija se provodi po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prema informacijama Istrage, jedan od osumnjičenih je inspektor Mirza Ademaj, sin bivše SBB-ove ministrice zdravlja Kantona Sarajevo Zilhe Ademaj. Osim njega, uhapšena je pod istragom je i inspektorica Edina Busuladžić. Ona je dobro poznata policijskim agencijama jer je 2019. godine, zajedno sa svojim kolegom Edvinom Brkićem, uhapšena u Ključu nako što je MUP-u Unsko-sanskog kantona dojavljeno da uzima mito u ugostiteljskim objektima.

Zbog korupcije je, kako saznaje Istraga, pod istragom i “prijaviteljica korupcije” Alzira Hota koja je, također, inspektorica u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

“Od januara 2013. godine podnijela sam desetak disciplinskih prijava Vladi FBiH protiv Ibrahima Tirka, a koje su se odnosile, između ostalog, na kontinuirane zloupotrebe i prekoračenja službenih ovlasti uz nesavjesno trošenje budžetskih sredstava. Znate, Tirak je budžetu FBiH nanio ogromnu štetu”, svjedočila je Hota pritiv bivšeg direktora Federalne uprave za inspekcijske policije Ibrahima Tirka.

No, prisluškujući telefone zbog jednog razbojništva u Sarajevu, istražitelji su saznali da Hota i njene kolege uzimaju mito za pozitivne izvještaje od privrednika gdje su vršili inspekcijske nadzore, piše Istraga.ba.

U akciji ‘Kolonija’ koju provode Federalna uprava policije i MUP KS pod nadzorom Tužilaštva KS slobode je lišeno nekoliko osoba, a među njima su i inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, potvrđeno je Patriji iz izvora bliskih istrazi.

Iz Tužilaštva KS jutros su saopćili da je riječ o višemjesečnoj akciji, a cilj je akcije rasvjetljavanje i dokumentovanje koruptivnih krivičnih djela, trgovine narkoticima, razbojništva i krađa.

U toku su pretresi na više lokacija i lišenja slobode više osoba na području KS, TK, HNK.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79