Inspektori pojačali kontrole turističkih vodiča u Sarajevu

Tokom ljetne turističke sezone, inspektori tržišno-turističke inspekcije Kantona Sarajevo intenzivirali su nadzore nad radom turističkih vodiča. Provjeravaju se odobrenja za rad i ispunjenost zakonskih uvjeta za obavljanje turističke djelatnosti.

Svaki turistički vodič mora posjedovati iskaznicu koju izdaje nadležno kantonalno ili federalno ministarstvo, a koju mora nositi na vidljivom mjestu. Tokom juna, inspektori su u Sarajevu zatekli 15 osoba koje su pružale turističke usluge, od kojih 9 nije ispunjavalo zakonom propisane uvjete.

Zbog nepravilnosti, izdano je 14 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1.800 KM i jedno rješenje o otklanjanju nedostataka.

Zakonom o turizmu KS predviđene su novčane kazne od 100 KM za fizičke osobe koje bez odobrenja obavljaju poslove turističkog vodiča ili pratioca, te 500 KM za pravne osobe koje ne osiguraju stručne radnike za te poslove.

Nadzor je pokazao da su među turistima najbrojniji bili gosti iz Kine, Saudijske Arabije, Turske, Italije i Slovenije.

S obzirom na značajan doprinos turizma privredi Kantona Sarajevo, inspektori će nastaviti s nadzorima kako bi se osiguralo poštivanje zakonskih odredbi i efikasno korištenje turističkih potencijala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79