Novi pokušaj smjene ministra Nenada Nešića zakazan za 16. juli

Novi pokušaj smjene ministra Nenada Nešića zakazan za 16. juli


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održat će svoju narednu sjednicu u utorak, 16. jula 2024. godine. Na dnevnom redu nalazi se nekoliko važnih tačaka, uključujući Prijedlog amandmana II. na Ustav Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici iz Kluba DF-a: Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Također će biti razmatran Prijedlog zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama u drugom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine.

Jedna od ključnih tačaka dnevnog reda je ponovni pokušaj smjene ministra sigurnosti Nenada Nešića, nakon što na prošloj sjednici 20. juna nije bilo potrebne entitetske većine za njegovo razrješenje.

Ovaj put će se ponovno pokušati s njegovom smjenom, a ishod će zavisiti od podrške opozicije iz Republike Srpske (RS).

Ako iz RS-a ne bude više od pet zastupnika protiv, smjena bi mogla proći.

Na prošloj sjednici, 21 zastupnik je glasao za smjenu ministra Nešića, 11 je bilo protiv, a dva su bila suzdržana. Čak i ako Predstavnički dom usvoji smjenu, neizvjesno je hoće li se ista odluka donijeti i u Domu naroda PS BiH.

Pored ovih tačaka, dnevni red Predstavničkog doma PS BiH uključuje i brojne izvještaje, a moguće je da će se do sjednice uvrstiti i drugi materijali za koje se ispune uslovi za razmatranje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija