Inspektori SIPA-e izuzeli poslovnu dokumentacija o komunikaciji FUCZ-a, Verlaba i KCUS-a

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas iza 18 sati su napustili prostorije Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), javlja Klix. Takođe su napustili prostorije KCUS-a i kompanije Verlab.

“Završene su aktivnosti u vezi privremenog oduzimanja predmeta po naredbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog suda u Sarajevu”, rekao je za Klix Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Podsjetimo, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo službenici SIPA-e od jutros vrše određene radnje u cilju izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na slučaj korištenja spornih respiratora nakon nedavnog pisma ljekara sa KCUS-a.

Kako Klix nezvanično saznaje, oduzeta je poslovno dokumentacija u vezi sa komunikacijom između FUCZ-a, firme Verlab i KCUS-a o nabavci respiratora, kao i načinu, odnosno dozvolama za puštanje respiratora u rad.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić za Klix je ranije potvrdila da se od jutros na terenu vrše određene radnje u slučaju predmeta koji je formiran nakon pisma ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.

Bavčić o detaljima današnjih akcija nije mogla govoriti.

Za Klix je iz drugih izvora potvrđeno da je SIPA od jutros u 8 sati u prostorijama Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Verlabu i KCUS-u na osnovi naredbi Kantonalnog suda i Kantonalnog Tužilaštva Sarajevo o privremenom izuzimanju predmeta i dokumentacije u vezi slučaja.

Podsjetimo, Tužilaštvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju COVID odjela.

  Firma u Bijeljini nudi posao za 50 radnika, plaća 1.030 KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79