Institut za javno zdravstvo RS kršio zakon prilikom nabavke PCR testova

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske grubo je prekršio Zakon o javnim nabavkama prilikom izbora najpovoljnijeg ponuđača za nabavku PCR testova na kovid 19, zbog čega je proces kupovine testova poništen.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH zaključila da je izvršena „apsolutno bitna povreda Zakona o javnim nabavkama“ nakon što je izvršila uvid u tendersku dokumentaciju, postavljene uslove i izjašnjenja Instituta na žalbu koju je uložila laboratorija „Spektrolab“.

Naime, najprije je laboratorija „Spektrolab“ izabrana za najpovoljnijeg ponuđača PCR testova, nakon čega su uslijedile žalbe te je Institut donio novu odluku o izboru „CEE-MED“ iz Sarajeva.

Institut prilikom analize uzoraka testova o tome nije obavijestio sve zainteresovane ponuđače i time je doveo u sumnju vjerodostojnost izvršenog testiranja i grubo prekršio Zakon o javnim nabavkama.

„Ugovorni organ je bio dužan da obezbijedi ravnopravnost svim ponuđačima prilikom otvaranja ponuda. Otvaranje dostavljenih uzoraka takođe znači otvaranje ponuda obzirom da su dostavljeni uzorci sastavni dio ponude koja se ocjenjuje, a tenderskom dokumentacijom je predviđeno da ocjena uzoraka utiče na konačnu ocjenu ponude“, naglašeno je u Rješenju Kancelarije.

Dodaju da je u ponovnoj procijeni ponude analiziran samo uzorak koji je dostavio „CEE-MED“ iz Sarajeva i to u njegovom prisustvu, iako je već analiziran u prvoj procjeni, te da nije jasno zašto se pristupilo ponovnoj analizi.

Institut u izjašnjenu na žalbu „Spektrolaba“ o izboru sarajevskog dobavljača ističe da je izvršeno testiranje samo jednog uzorka jer je ponuda samo jednog ponuđača bila prihvatljiva, a što je, kako kažu, konstatovano i u njihovim aktima.

Ugovorni organ ne osporava da je prvobitna ocjena ponuda izvršena u skladu sa FIND listom koja se ne spominje u tenderskoj dokumentaciji, te da je upravo zbog tog „CEE-MED“ uložio žalbu.

„Isto tako je nesporna i činjenica da je nakon izjavljene žalbe Institut izvršio ponovnu procjenu ponuda u skladu sa tenderskom dokumentacijom i traženom listom preporučenih RT PCR testova od strane Svjetske zdravstvene organizacije, te donio novu Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača“, kažu u Institutu.

Zbog svega ovog Kancelarija za žalbe BiH je odlučila da poništi tendersku dokumentaciju i predmet vrati Institutu na ponovni postupak.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79