Invalid iz Bugojna tvrdi da su prevarili u Sarajevu: “Na njegovo ime uzeli 10.350 KM a njemu dali 430 KM”

Invalid iz Bugojna tvrdi da su prevarili u Sarajevu: “Na njegovo ime uzeli 10.350 KM a njemu dali 430 KM”


Bugojanac je dogovorio posao sa Udruženjem Istina, pa ustvrdio da je novac uplaćen nekome drugom

Bugojanac Esad Hindić, devedesetpostotni invalid koji živi sa maloljetnim sinom, javio se redakciji Oslobođenja tvrdeći da se našao na meti prevare sarajevskog Udruženja izbjeglih, raseljenih, socijalno ugroženih, invalidnih oboljelih lica, RVI i demobilisanih boraca Istina. Navodi da su mu Munira Džabija i Hida Omeragić iz pomenutog udruženja, kao devedesetpostotnom invalidu, ponudile posao na koji je pristao.
Prijava policiji

– Nedavno sam potpisao ugovor o radu, po kojem mi je trebalo biti isplaćeno 862 KM. Međutim, kada sam potpisao ugovor, one su mi rekle da će drugi čovjek iz Sarajeva raditi taj posao, te da će one meni izaći u susret i plaćati mi 430 KM, dok će ostatak biti isplaćen tom čovjeku.

Kasnije sam saznao da su iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Sarajevo podigle 10.350 KM. Novac je uzet na moje ime, bez mog znanja, kaže Hindić i dodaje da njemu “nije poznato da li je novac i isplaćen Udruženju ili nije”.

On je, bez obzira na to, odlučio da ugovor prekine odmah i o svemu obavijesti Fond i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, tačnije Policijsku stanicu Bugojno.

Hindićeve tvrdnje Džabija je demantovala, navodeći da se Bugojanac predomislio i “u zadnji čas odbio da obavi posao na koji je pristao”.

– Njegov zadatak je bio da zrna lavande odvoji u posebne kesice koje bi se stavljale u džepove donirane odjeće. To nije težak zadatak. Trebao je sjediti kod kuće i bez žurbe to raditi. Sve smo mu to i objasnili, te je on i pristao. Prikupio je sve potrebne podatke za ugovor koji je i potpisao. U zadnji momenat se predomislio i odlučio da neće da radi, o čemu imam i dokaz, pojašnjava Džabija za Oslobođenje.

Tvrdi da njena kolegica Omeragić nije uzela novac, kako Hindić tvrdi.

– Da ga je i podigla, morala bi ga vratiti, jer mi za sve što radimo, moramo imati dokaze, račune koji potkrepljuju na šta je novac potrošen. Naši donatori su o svemu upoznati i mi drugačije ne znamo i nećemo da radimo, kaže Džabija.
Raskid ugovora

Ističe da će ugovor sa Hindićem biti raskinut, jer “oni ne žele nikoga siliti na rad”. Pojašnjava da je rad Udruženja uvijek bio transparentan i da o svemu ima dokaze koje će, ukoliko bude potrebno, prezentirati nadležnim organima.

Zanimalo nas je i da li je i šta MUP SBK-a poduzeo u ovom slučaju, ali nam odgovor, do objavljivanja ovog izdanja Oslobođenja, nisu poslali.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija