Invazija stjenica u Sarajevu

Sve to potvrdili su iz kompanije “Sanitacija”, koja je ovlaštena za obavljanje djelatnosti preventivne dezinfekcije, dezinsekcije te sustavnih, parcijalnih i pojedinačnih deratizacija. Kažu kako u posljednje vrijeme telefoni im ne prestaju zvoniti, a ljudi zovu iz svih dijelova grada.

– Stjenice su domaćini i oni uglavnom obitavaju na lokaliziranim područjima, drvenim plohama i madracima, odnosno kaučima. Hoću reći da, kada je riječ o ovim insktima, njihova pojava nema veze sa geografskim područjem, je li ruralno ili urbano. Radi se o unutarnjim, kućnim insektima – navode iz Sanitacije.

Kažu kako se na području SK posljednjih mjeseci bilježi velika infektiranost stjenicama, što je zabrinjavajuće. Dodaju da su se ranije stjenice pojavljivale u starijim hotelima i hostelima, ali je sada takva situacija da problem sa njima imaju i novi tek otvoreni hotelski smještaji.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS kažu kako je uvidom u službene evidencije Kantonalne uprave utvrđeno da je u julu ove godine upućena prijava o prisustvu stjenica u jednom hotelskom objektu na području KS gdje je izvršen inspekcijski nadzor, a subjektu nadzora naređeno je provođenje mjera, koje su izvršene u saradnji sa ovlaštenom firmom koja provodi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

– Drugih prijava od tada nismo imali. Uz napomenu da stjenice ne prenose uzročnike zaraznih bolesti, napominjemo i da dodatne informacije o njihovom utjecaju na zdravlje možete zatražiti od JU Zavod za javno zdravstvo KS – navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Dodaju da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje vršenje obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao opću mjeru u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti u: objektima za snabdijevanje vodom za piće, objektima za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće upotrebe, te sirovina za njihovu proizvodnju odnosno prijevoznim sredstvima namijenjenim za njihov prijevoz, objektima odnosno prostorima za uklanjanje otpadnih voda i drugih otpadnih materija, objektima zdravstvenih ustanova i nosioca privatne prakse, odgojno-obrazovnim objektima, objektima i sredstvima javnog prometa, stambenim objektima i dvorištima, ostalim objektima privrednih društava (radnim prostorijama, na radnim površinama, sredstvima rada i dr.), drugih pravnih lica kao i fiziĉkih lica – obrtnika i drugih pravnih i fizičkih lica, a učestalost provođenja mjera uređena je Pravilnikom o obavljanju poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

– Vršenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije mjera obavezno je kontrolno pitanje sanitarnih i inspektora za hranu u inspekcijskim nadzorima – stoji u odgovoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79