Investicijski zamah: Bosna i Hercegovina očekuje velike projekte u 2024.

Bosna i Hercegovina se priprema za značajan porast investicija u 2024., obuhvaćajući kapitalne projekte u energetici i digitalizaciji. Ključni projekti uključuju solarne elektrane, vjetroelektrane, te proširenje autocesta i brzih cesta.

Jedan od najznačajnijih projekata u energetici je fotonaponska elektrana “EP HZ HB 1” snage 150 MW, koja se gradi u Stocu. Ova investicija će doprinijeti usklađivanju s politikama Europske unije o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.

U gradnji cesta, europska podrška dionici Mostar sjever – Mostar jug otvara put za proširenje autocesta. Projekt tunela Prenj također je u pripremi, a planirano je i početak izgradnje brze ceste od Mostara prema granici s Republikom Hrvatskom. Radovi na autoputu od Bijeljine do Rače u Republici Srpskoj također su u fokusu.

Digitalizacija šalterskog sistema na različitim razinama vlasti otvara nove mogućnosti za privatne investicije. Također se ističe važnost političkog dogovora oko strukture potrebne za korištenje sredstava EU-a iz programa IPARD, čime se podržava oporavak sektora poljoprivrede.

Očekuje se da će ovi projekti generisati nova radna mjesta i potaknuti rast, što je posebno značajno u kontekstu predstojećeg smanjenja ekonomske aktivnosti na europskoj razini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79