Inženjer elektrotehnike iz Tuzle uz pomoć kolega razvio UV LED lampu za dezinfekciju

Iako ostavlja posljedice na sve segmente života, pandemija koronavirusa je podstaknula mnoge da daju svoj maksimum u onome čime se bave, a sve kako bi dali svoj doprinos u borbi protiv ove zarazne bolesti.

Kako bi sigurnost onih koji su u čestom kontaktu sa velikim brojem ljudi bila na prvom mjestu, Nusmir Mekić, inženjer elektrotehnike iz Tuzle je, zajedno sa kolegama iz kompanije Nexen razvio UV LED lampu za potrebe dezinfekcije i sterilizacije opreme i prostora.

Kako je izgledao proces od ideje do realizacije, ispričao je za naš portal.

“Početkom pandemije istraživali smo na koje se sve načine tehnološki razvijene zemlje bore protiv pandemije i kako rade na suzbijanju širenja novog virusa. U tom istraživanju smo vidjeli robote opremljene UV svjetiljkama koji vrše dezinfekciju prostorija gdje su bili zaraženi. S obzirom na to da se bavimo LED tehnologijom, radili smo na izradi tehničkog rješenja koje je jednako funkcionalno, ali sa poboljšanjim performansama koje donosi LED tehnologija. Istraživanje je zatim išlo u smjeru provjere karakteristika UV zračenja, njegovog utjecaja na žive organizme kroz niz medicinskih, bioloških i ostalih stručnih radova. Nakon toga radili smo na ostvarivanju saradnje sa proizvođačima LED dioda, te pronalasku najboljeg dizajna sa aspekta funkcionalnosti i upotrebe”, kazao je Mekić.

Kako Mekić dalje objašnjava, UV LED lampe isijavaju ultra ljubičasto (UV) zračenje koje se dugo vremena koristi u dezinfekciji opreme te dezinfekciji vode.

Princip rada je takav da ovo zračenje vrši razgradnju DNK strukture, te u principu na taj način razgrađuje žive ćelije svih organizama.

“Na taj način uspješno uništava sve mikroorganizme, što uključuje viruse i bakterije, te druge vrste patogena. Iz istog razloga su ove lampe opasne za ljude, mogu izazvati oštećenje kože u slučaju duže izloženosti ovom zračenju dok i kraća izloženost može oštetiti rožnjaču oka. Zbog toga se mora strogo voditi računa prije svega o sigurnosti pri rukovanju sa ovim lampama i pratiti detaljno uputsva koja dolaze uz lampu”, dodao je.

Ideja je nastala još krajem marta, a formiranu svjetiljku su dali i na testiranje u nezavisnu, međunarodno priznatu laboratoriju, koja je izvršila mjerenja i pokazala osnovne karakteristike svjetiljke kao što su talasna dužina zračenja, nivo energije zračenja i slično.

“Time smo se osigurali da je kreirano rješenje namjenjeno svojoj svrsi te da ima odgovarajuće parametre zračenja koji će osigurati dezinfekciju”, ističe Mekić.

Ovakve svjetiljke bi bile izuzetno korisne u zdravstvenim ustanovama na kojima je trenutno najveći teret pandemije koronavirusa. Međutim, kako kaže Mekić, trebat će još vremena za to.

“Svakako da očekujemo saradnju sa zdravstvenim ustanovama. Međutim, procedure u javnim ustanovama su prilično komplikovane, tako da vjerujemo da će trebati vremena da pokrenemo saradnju sa njima. Naša prvobitna ideja je da ove svjetiljke budu predviđene za korištene u svim vrstama prostorija koje se svakodnevno koriste za boravak ljudi. Cijena je prilagođena tako da je svi mogu nabaviti i koristiti u stambenim prostorijama, ali i zajedničkim prostorijama unutar zgrada i drugih objekata, poslovnih kancelarija, hala i svih drugih vrsta prostorija”, objašnjava.

Za kraj našeg razgovora, Mekić je kazao da ima još prostora za dodatni razvoj ovog proizvoda ali i proizvoda slične vrste, te da će njegove kolege i on nastaviti davati svoj maksimum kako bi se opasnost od zaraze svela na miminum i kako bismo se svi zajedno izborili protiv pandemije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79