Inzko: Nisam mogao djelovati prije pravosnažnih presuda Karadžiću i Mladiću

04.12.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki medjunarodni predstavnik (OHR) u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko na konferenciji za medije nakon okoncanja sjednice Upravnog odbora Vijeca za provedbu mira. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Navodi da cilj izmjena krivičnog zakona “nije kažnjavanje, već da se počne drugačije razmišljati. Da li neki ratni zločinac može biti idol omladini?”

“Odmah nakon pravosnažne presude [Ratku] Mladiću sam djelovao, a odluku sam potpisao 23. jula,” kaže odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u intervjuu za Al Jazeeru.
Odlazeći visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko rekao je gostujući u Vijestima Al Jazeere da je reakcija iz Republike Srpske na nametanje izmjena krivičnog zakona očekivana, te da su “čak možda i malo blaže.”

Smatra važnom poruku predsjednika Srbije.

“Meni je važno što je rekao Beograd. Predsjednik Vučić je rekao da on nije saglasan da se koriste bonska ovlaštenja, međutim, on je rekao da treba saradnja sa Bošnjacima u Srbiji, sa Sandžakom – da bude bolja; ali i između Srba i Bosne i Hercegovine.”

Inzko kaže da je iznanađen ponašanjem opozicionih političara u RS-u, posebno Mirkom Šarovićem, kojeg je u jednom trenutku “vratio u politički život”.

“Iznenađen ponašanjem opozicionih političara u RS-u, posebno [Mirkom] Šarovićem. Ja sam 40 političara vratio u politički život, oni su bili na nekim spiskovima. Jedan od njih bio je Šarović, jedan je bio bivši ministar unutrašnjih poslova Jovičić,…”

Morao čekati pravosnažne presude

Navodi da cilj izmjena krivičnog zakona “nije kažnjavanje, već da se počne drugačije razmišljati. Da li neki ratni zločinac može biti idol omladini?”

Kaže da je morao čekati pravosnažne presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću prije nego što je mogao djelovati.

“Mnogi ljudi mi prebacuju da sam tako kasno reagovao. Međutim, tek u martu 2019. godine Radovan Karadžić je pravosnažno osuđen. Ja nisam ranije mogao tražiti da se njegova ploča skine na Palama sa studentskom domu. Takođe sam morao čekati na pravosnažnu presudu što se tiče Ratka Mladića, a ona je bila tek 8. juna ove godine, a prije nisam mogao djelovati. Odmah nakon presude Mladiću sam počeo da djelujem, a odluku sam potpisao 23. jula.”


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79