Ipak nije “samo” 150 KM: Evo koliko vas može koštati nepropisno parkiranje automobila

Osim u Tuzli, shodno dobivenim dozvolama, ovo vozilo nepropisno parkirane automobile može uklanjati i u drugim gradovima TK

Nepropisno parkiranje automobila u Tuzli postalo je svakodnevica, a kako bi se nesavjesnim vozačima stalo ukraj, lokalno komunalno poduzeće nabavilo je posebno vozilo, takozvani “pauk”, koje već djeluje na cestama.

Naime, Javno komunalno poduzeće Saobraćaj i komunikacije u Tuzli nabavilo je novo vozilo, takozvani “pauk”, koje će djelovati po pozivu nadležnih. Vozila koja budu nepropisno parkirana, nakon uklanjanja uz pomoć “pauka”, bit će odložena na lokaciji Saobraćaja i komunikacija u naselju Kojšino u Tuzli, piše Klix.ba.

Kako je navedeno, kazne za vlasnike nepropisno parkiranih vozila koje ukloni “pauk” iznosit će 150 KM, a službenici Uprave policije MUP-a TK uručit će i prekršajni nalog u iznosu od 40 KM. Za izmještena vozila dulje od 24 sata plaćat će se i dodatna “ležarina”, koja iznosi 10 KM po danu, a ako se vlasnik vozila pojavi u trenutku kada se uz pomoć “pauka” vrši podizanje automobila, bit će dužan platiti polovinu iznosa od 150 KM, odnosno 75 KM.

Jeftin parking
Za nabavu posebnog vozila JKP Saobraćaj i komunikacije izdvojio je 240.000 KM, a prethodnih dana završena je obuka radnika koji će njime upravljati. Osim u Tuzli, shodno dobivenim dozvolama, ovo vozilo nepropisno parkirane automobile može uklanjati i u drugim gradovima TK.

Inače, Tuzla slovi za grad u kojem je plaćanje parkiranja jedna od najjeftinijih stavki, ali i osim te činjenice, prometna nekultura bahatih vozača itekako je prisutna.

Zbog toga se nerijetko događa da službenici Saobraćaja i komunikacija moraju blokirati vozila koja su parkirana na nepropisan način. Naime, veći dio javnih površina u Tuzli namijenjen je za parkiranje automobila i one su u nadležnosti JKP Saobraćaj i komunikacije, koje ima formirane cijene po satu, među najnižim u BiH.

Ovisno o lokaciji, parkirališni prostori podijeljeni su u tri zone, odnosno 0, I i II. Svaki vozač bi, ovisno o zoni, po satu morao izdvojiti 0,5, 1 ili 2 KM. Ako se utvrdi da za vozilo nije plaćena naknada, vrši se njegova blokada postavljanjem “kandže” na jedan od pneumatika. Uz blokadu nesavjesni vozači plaćaju kaznu od 15 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79