Islamska zajednica BiH ogradila se od statusa imama Velića o Povorci ponosa: To je njegov lični stav i nije stav cijele Islamske zajednice

Islamska zajednica BiH ogradila se od statusa imama Velića o Povorci ponosa: To je njegov lični stav i nije stav cijele Islamske zajednice


Facebook status sarajevskog imama, u kojem je zahvalio Bogu na otkazanoj Povorci ponosa u Sarajevu uslijed pogoršane epidemiološke situacije, nije stav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nego imamov lični stav, poručuju iz Rijaseta.

Muhamed Velić likuje nakon otkazivanja povorke ponosa u Sarajevu: Hvala Allahu! U svakoj nesreći i tragediji ima i zrno sreće…

Muhamed Velić, imam džamije Ferhadija u centru Sarajeva, na svome Facebook profilu 6. augusta objavio je status u kojem je napisao:

“Mediji nas izvještavaju da je zbog korona virusa odgođena homoseksualna parada u Sarajevu. U svakoj nesreći i tragediji – ima i zrno sreće, dobrote i ljepote. Hvala Allahu na svemu. Da dragi Allah podari pa da se korona i gey parada nikada više ne vrate u naš grad i državu! Amin!”

Nakon brojnih reakcija u javnosti, iz kancelarije reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini za RSE komentiraju da imam nije iznio stav Islamske zajednice u BiH.

“To je njegov lični stav i nije stav cijele Islamske zajednice”, kazao je Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme u BiH.

Pravo da “iznese ono što je prema islamu ispravno” kaže Velić, ima kao vjernik i kao imam. Za RSE je kazao da u statusu nije “iznio govor mržnje”.

“Želja mi je da se nikad ne održi ‘gej parada’ u Sarajevu. Kao vjernik, pa i kao imam iznosim svoje mišljenje, a onda je uslijedila žestoka reakcija… Zahvalio sam Bogu jer muslimani na svemu zahvaljuju Allahu”, kazao je Velić.

Zvaničan stav Islamske zajednice u BiH u vezi s Povorkom ponosa iznesen je 2019. godine u vidu zaključka koji je usvojilo Vijeće muftija, tijelo sastavljeno od predstavnika muftijstava, odnosno regionalnih predstavnika Islamske zajednice u BiH.

U ovom zaključku je navedeno da “islam afirmira brak i porodicu, potiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva, te da je prema učenju islama “brak ugovor o zajedničkom životu između muškarca i žene zaključen uz obostrani pristanak s ciljem osnivanja porodice, moralnog uzdizanja i zadovoljenja materijalnih, tjelesnih i duhovnih potreba među supružnicima i njihovim potomstvom”.

U zaključku se naglašava kako se homoseksualizam “nedvojbeno u izvorima islama kvalificira velikim grijehom i razvratom i kao takav muslimanima je zabranjen”.

U zaključku se muslimanima savjetuje da izbjegavaju okupljanja poput Povorke ponosa, ali se skreće “pažnja vjernicima da nijednom pojedincu, ma ko bio, nije dozvoljeno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije”.

Da su ovi zaključci i dalje jedini zvaničan stav Islamske zajednice u BiH potvrdio je reisov savjetnik Muhamed Jusić.

“Stav Islamske zajednice je jasno naveden u ovom zaključku Vijeća muftija koji je usvojen prošle godine i koji je i dalje na snazi. Ništa se nije promijenilo.”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija