Isplata “keš na ruke” pokazat će šta će biti sa uplaćivanjem poreza i doprinosa u RS

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić izjavila je da je gotovo svaki zakon u RS obesmišljen, komentarišući usvajanje dopuna Zakona o radu RS u NSRS kojim treba biti omogućeno isplaćivanje plata u gotovom novcu zvaničnicima koji su pod američkim sankcijama.

Glavna tačka sporenja je omogućavanje isplaćivanja plata u gotovini, posebno zvaničnicima koji su pod američkim sankcijama. Cenić ističe da nedostatak preciznosti u formulaciji zakona može dovesti do široke primjene ovog principa, umjesto da se ograniči samo na određene kategorije zaposlenika.

“Ukoliko ne stoji specificirano da je to ‘za one koji su pod sankcijama pa će primati platu’, to otvara vrata za sve ostale da isplate na taj način, keš na ruke, pa tek onda da vidimo šta ćemo sa uplatama poreza i doprinosa za PIO i zdravstvo, itd.”, rekla je Cenić za portal Akta.ba.

Osim potencijalnih zloupotreba od strane poslodavaca, ekspertkinja upozorava i na moguće sudsko preispitivanje ovih odluka, s obzirom na nedostatak jasnoće u formulaciji zakona.

Poseban problem, ističe Cenić, jeste redovna uplata doprinosa, što već odavno ne funkcioniše kako treba, posebno u sektoru zdravstva.

U skladu sa obrazloženjem u Narodnoj skupštini RS, takva praksa je u skladu sa praksama u Evropi i regionu. Međutim, Cenić izražava sumnju u ovu tvrdnju, ističući da je isplata plata u gotovini rijetkost u modernim ekonomijama.

“Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o radu RS definisano je da poslodavac može u gotovom novcu isplatiti radnicima platu i druga lična primanja. Kako je obrazloženo u NSRS, takva praksa je u skladu sa praksama u Evropi i regionu”, navodi se u obrazloženju.

Ipak, Cenić naglašava da je potrebno jasno definisati kriterijume i ograničenja kako bi se izbjegle moguće zloupotrebe i pravne kontroverze.

Kritičari usvajanja dopuna Zakona o radu upozoravaju na potencijalne negativne ekonomske posljedice, uključujući smanjenje transparentnosti, povećanje rizika od sive ekonomije i otežavanje praćenja i naplate poreza i doprinosa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79