Isplate plata za januar i februar započele za zeničke rudare

09.10.2019., Stranjani, Bosna i Hercegovina - Rudari iz rudnika Stranjani odbijaju izaci iz jame. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Danas je započela isplata plata i naknada za topli obrok za januar i februar ove godine za rudare u Zenici.

Ovu informaciju je potvrdio predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” Rudnika mrkog uglja Zenica, Nedžad Dizdarević, za Fenu.

Zbog zakašnjenja u isplatama za ta dva mjeseca, rudari su 6. marta stupili u radnički neposluh, a ove sedmice Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o privremenom obustavljanju radova u jedinom preostalom proizvodnom pogonu, jami “Raspotočje”.

Plate su već sjela na račune rudara u nekim bankama, dok se očekuje da će ostali rudari koji posluju s drugim bankama dobiti svoje zarade tokom dana, ili najkasnije u ponedjeljak, kako je istaknuo Duraković.

Rudari koji će biti angažirani tokom privremene obustave proizvodnje dobivat će plate prema odredbama Kolektivnog ugovora.

A oni radnici čiji angažman nije potreban u tom razdoblju, sukladno Pravilniku o radu RMU Zenica, će primati minimalne plate u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79