Ispovijest covid pacijenta: Svaki sekund je bitan i može da bude odlučujući

Dobio sam priivilegiju da konzumiram najnoviju biblijsku biolest – Covid 19. Jako podmukla i vrlo nepredvidljiva. Zvanično je virus koji nije izolovan, a ponaša se kao lijepo serviran bojni otrov o kome se kako vrijeme prolazi sve manje zna. Sistemska bolest koja napada cijeli organizam, najviše voli baš vaše slabe tačke. Ono o čemu se najmanje priča, a što najčešće napada je nervni sistem. Često primećujem kako baca ljude iz euforije u depresiju i natrag, napisao je na početku svoje ispovijesti Bojan Dragićević iz Srbije.

Kako navodi da bi pokušali da se odbranite od korone neophodna je jaka volja i želja da pobijedite u utakmici koja traje četiri četvrtine. Najbitnije u ovoj jurnjavi na život i smrt je to da je ovo bolest u kojoj možete da izgubite životnu partiju.

– Plastično, opisaću vam to kroz primjer košarkaške utakmice koja traje četiri četvrtine, a igra se na gostujućem terenu.

Vi ste prosječan košarkaški tim, ne baš u najboljoj formi zbog dnevnog načina života i obaveza. Mislite da ovo nije vaša ni prva ni posljednja utakmica i do sada ste sve protivnike koji se zovu virusi jednostavno i uglavnom bez poteškoća pobjeđivali.

Ovdje je dinamika mnogo jača, igrate težak presing od prve sekunde. Niste ni svjesni da igrate protiv jako raspoloženog NBA tima koji nema nameru da izgubi. Toliko je dobar da ne znate na kojoj je poziciji bolji.

Prvo što treba da uradite je da stanete na loptu i da dođete do što bolje terapije. Ta terapija mu dođe nesto kao minut odmora. Najbitnije je da ste hladne glave, da znate da se igraju četri četvrtine i da ste sigurni da idete na pobjedu.

To neće biti lako, protivnik je moćan, brz, jako nepredvidljiv, okretan i veoma brutalan, dok vi pokušavate da uhvatite ritam sa njim. Ono što vas posebno iritira je to da on jednostavno ne obraća pažnju na vas. Jednostavno igra svoj ritam igre.

Prva četvrtina je gotova, tuđin ima apsolutnu dominaciju i jako vas i mentalno i fizički smara da ga jurite. Čekate vaših pet minuta, a protivnik je sve jači, istakao je Dragićević.

U nastavku navodi kako u tim momentima više niste sigurni u pobjedi ali kako kaže moral ne smije nikada da padne.

– Glupo je da izgubite iz više razloga. Prvi, zbog najbližih, drugi, zbog sebe i treće je ono prvo – da Bog, ne želi da vas vidi poraženog.

Na odmoru vam javljaju da igrači jedva dišu i da su se upalila oba plućna krila. Trener iz covid ambulante prelazi na plan B i pojačava se terapija.

Vaša publika, umesto da vas pusti da igrate, zovu vas i kada treba i kada ne treba i smaraju vas sa pitanjima kako ste. Vjerujem da su svi zabriniti, ali vas opterećuje dok vas zivkaju. Vrijeme ne radi za vas, protivnik je utreniran da vas razbije u 3/4, a vi nemate dovoljno energije da trčite.

Trener insistira da odete do bolnice, gde vas čeka nova petorka ušuškana negdje u hladovini koju niko ni ne primećuje. Vi mrzovoljno prihvatate zlatni savjet trenera koji vam već skreće pažnju da možda nećete stići kasnije da napravite zamjenu i sigurno i glupo gubite utakmicu.

Vi ste otišli preventivno ili na vrijeme u bolnicu da ona za koji dan bezuspješno ne bi došla kod vas u kuću. Svaki sekund je bitan i može da bude odlučujući.

U bolnici su vas zakačili na infuziju i vi ste u protokolu. Ulazi ljuta ekipa sa vaše klupe spremna ne da spusti razliku koju gubite, nego da masakrira protivnika. Na svim pozicijama vaši igrači izgledaju kao zvjeri, brzi, moćni, talentovani, naloženi i inspirisani pobedničkim duhom. Polako tuđin primećuje da ne zna kako da vas napadne, polako prelazi u defanzivu. Već drugog dana u bolnici vi ste dobili jasnu igru i sigurnu dominaciju. Imate tim heroja u skafanderima koji su vam tu kao anđeli na ramenima i lagano vam daju Božiju nadu i volju na jedan jako lijep i suptilan način.

Nema opuštanja, nije kraj, istakao je Dragićević,a prenosi Nova. rs

Na samom kraju svoje ispovijesti navodi kako u svemu tome svakodnevno gledate kako su mnogi ljudi izgubili i da ih više nema.

– Gledali ste kako se ljudima koji su kasnije stigli na 3/4 za sat vremena pogoršava stanje. Vi ste umorni od teškog meča i hoćete da se što pre završi u takmica i da idete kući. To može da bude pogubno, utakmica još traje i jako je bitno da izađete apsolutno zdravi i čitavi kao pobjednik. Tuđin voli da vam napravi veliku nepredvidljivu štetu u organizmu, zato četvrta četvrtina služi da završite strpljivo meč zdravi i stasom i glasom. Završnica meča služi da bez tenzije nemate neke kardinalne komplikacije od ovog ludila koje možete da vučete čitav život.

U bolnici vam ne smetaju korektni uslovi higijene i prilično dobri obroci. Ono što vam smeta je da većina pacijenata ne zna da pusti vodu pri izlasku iz toaleta. To je ono što ubija naše mitove i legende od srednjeg vijeka do proboja Kajmakčalana, zaključio je Dragićević.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79