ISPOVIJEST DOKTORA: “Odem na posao, kući ostavim trudnu ženu i dijete, ali NE BOJIM SE”

Polazim na posao, a kod kuće ostavljam trudnu ženu i malo dijete. Znam, to je moj posao i ne bojim se, već samo brinem za svoje najmilije. Oblačim zaštitnu opremu, ulazim u prostoriju gdje leže oboljeli, jedni su uspavani jer su na mehaničkoj ventilaciji, a drugi su sa maskama za kiseonik. Gledaju me uplašeno i imaju samo jedno pitanje “Kada će ovo proći?”, počinje priču za Blic dr Aleksandar Nikolić, specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije KC Niš.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Ljekari i medicinsko osoblje su dobro organizovani. Strepnju i brigu ostavili su na ulazu KC, maksimalna posvećenost poslu i briga o svakom pacijentu je nešto što im je sveto.

– U zavisnosti od stanja pacijenata imamo teže i lakše. Tu su i oni koji su se u početku sami liječili, pa su zakasnili, a uz to imaju pridružene bolesti, i imamo one lakše pacijente. Apel je da se ljudi ne liječe sami, da ne piju antibiotike na svoju ruku, da se odmah čim se pojave simptomi jave ljekaru – objašnjava dr Nikolić.

Viremija je u cijelom organizmu, kaže ljekar i dodaje da je važno na vrijeme javiti se ljekaru kako bi se utvrdilo da li je u pitanju korona ili druga infekcija, i da se pacijentu dodjeli prava terapija.

Imamo i te lakše pacijente koji su svesni i dišu preko kiseoničke maske. Pacijent mi je nedavno rekao: „Doktore, ja vidim samo vaše oči i čujem vam glas, i ja vam vjerujem. Je l‘ da da će biti dobro?“. Oni su uplašeni, nedostaje im porodica. Ohrabrimo ih, oni slušaju, čekaju i najsrećniji su i oni i mi kada pobjedimo zajedno i kada ih otpratimo kući. Ta radost kada odlaze se ne može opisati – priča dr Nikolić.

Kako objašnjava, pacijenti su pravi heroji. Ono što svi shvate kada dospiju u bolesničku postelju je da je trebalo biti obazriv.

– Preispituju sebe, gdje su bili, šta su radili, kako su se zarazili. Ima različitih primjera, a zaključak je jedan – ostanite kod kuće i nemojte imati socijalne kontakte – priča on.

Dr Nikolić kaže da ljekari nisu uplašeni, da su zaštićeni i da imaju podršku.

– Recimo, direktor Klinike za anesteziju prof. dr Radmilo Janković nas je ganuo porukom podrške, on je naša podrška i uvijek smo slobodni da se konsultujemo s njim. Imamo opremu koja nas maksimalno štiti, ali kasnije kada je skinemo vraćamo se u realnost, a onda ja krenem kući gdje me čekaju trudna supruga i dijete. Ne mogu da kažem da sam uplašen, ali sam zabrinut da moji bližnji budu dobro – poručuje ovaj ljekar za Srpskainfo.

Podrška porodice je važna

Ljekari i medicinsko osoblje su na prvoj liniji fronta, oni ne mogu ostati kod kuće kao svi ostali.

– Kada stignem kući sačeka me moj sin Aleksej i supruga Kristina. Pridržavamo se svih propisa, ali moram da kažem da mi njihova podrška mnogo znači. Meni su najvažnije dvije stvari, da moji bližnji budu dobro, ali i da što više pacijenata pošaljemo zdrave kući – kaže dr Aleksandar Nikolić iz Niša.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79