Istraga protiv Izetbegovića, Suljagića i Bajrovića je obustavljena

Istraga protiv Izetbegovića, Suljagića i Bajrovića je obustavljena


Bosanskohercegovačko tužilaštvo obustavilo je postupak protiv Bakira Izetbegovića, Emira Suljagića i Reufa Bajrovića.

Oni su bili optuženi za podsticanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, na osnovu prijave Slavena Raguža od 1. avgusta 2022. godine.

Iz Tužilaštva BiH je objašnjeno da analiza izjava osumnjičenih pokazuje da su one izraz njihovih ličnih uvjerenja i ne dostižu stepen koji bi mogao incitirati na nasilje ili mržnju prema nekoj grupi ili pojedincu, s obzirom na rasu, vjeroispovijest, porijeklo ili etničku pripadnost, posebno u kontekstu hrvatskog naroda.

Podsjetimo, Bakir Izetbegović je 16. aprila 2022. godine na iftaru i druženju organizovanom od strane Općinskog odbora SDA u Hadžićima izjavio da Armina BiH “bila junačka vojska koja nije pravila zločine”, te da ”takav narod koji je užasne zločine pretrpio, a nije ih uzvratio, historija nije upamtila”.

U odvojenoj prijavi, koja uključuje Izetbegovića, Bajrovića i Suljagića, spominju se njihovi komentari o potencijalnoj intervenciji Visokog predstavnika u Izborni zakon BiH, koja bi bila izvršena u skladu sa odlukom Ustavnog suda u predmetu Ljubić.

Nakon što su sva trojica saslušani u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, potvrđeno je da su njihove izjave više uvredljive nego što bi mogle potaknuti nacionalnu mržnju, što je dovelo do obustave istrage.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija