Istraga protiv vođe proruske grupe “Sveti Georgije” prekvalifikovana u nanošenje teških tjelesnih povreda

On se na društvenim mrežama i u medijima predstavlja kao vođa neformalne humanitarne organizacije “Sveti Georgije” u Lončarima kod Brčkog

Istraga protiv Srđana Letića, vođe neregistrovane humanitarne organizacije “Sveti Georgije Lončari”, i još dvije osobe zbog sumnje da su u januaru fizički nasrnuli na osobu u Brčkom, prekvalifikovana je i od augusta se vodi zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.

(VIDEO) Humanitarni rad kao sredstvo za promociju desničarskih grupa

Iz Tužilaštva Brčko distrikta su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da još uvijek vode istragu protiv Letića, ali da je istraga koja se od januara 2021. godine vodila za nanošenje lakših tjelesnih povreda, u augustu prekvalifikovana u teže krivično djelo, “teške tjelesne povrede”, za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta objašnjeno je da se istraga protiv ukupno tri osobe dalje nastavlja u pravcu nove kvalifikacije djela.

Istraga protiv tri lica vodi se zbog sumnje da su 13. januara 2021. godine u večernjim satima u Brčkom, ispred zgrade gdje živi, napali S.C., “zadali mu više udaraca u predjelu glave i drugim dijelovima tijela i nanijeli mu više tjelesnih povreda, čime bi počinili krivično djelo ‘teška tjelesna povreda’”, kazali su za BIRN BiH iz Tužilaštva.

BIRN BiH je u istraživanju objavljenom u aprilu pisao da je Letić ranije osuđivan.

On se na društvenim mrežama i u medijima predstavlja kao vođa neformalne humanitarne organizacije “Sveti Georgije” u Lončarima kod Brčkog. Rad organizacije koja je do danas obavila više od 80 humanitarnih akcija i koja uživa veliku podršku na društvenim mrežama Facebook i Instagram, kako je ranije pisao BIRN BiH, nadzire policija zbog pojedinih članova od bezbjednosnog interesa za sigurnosne agencije.

Ovu organizaciju, koja glorifikuje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, pravomoćno osuđenog za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH, te se ugleda na desničarske organizacije u Srbiji, u najmanje dva navrata je podržala Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini kroz donacije vozila. Jedno od vozila Ambasada je, prema objavi organizacije “Sveti Georgije Lončari”, donirala nakon pisanja BIRN-a BiH o organizaciji i kriminalnoj prošlosti njenog vođe.

Prema presudama koje su sudovi dostavili BIRN-u BiH, Letić je ranije osuđen na najmanje četiri godine i tri mjeseca zatvora u više odvojenih presuda. On je 2012. pred Okružnim sudom u Doboju pravosnažno osuđen na dvije i po godine zatvora zbog spolne radnje nad 13-godišnjom djevojčicom.

Letić je 2007. pred Sudom BiH osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora zbog falsifikovanja 40 novčanica od po deset konvertibilnih maraka i trgovine oružjem. U presudi se navodi da su kod Letića pronađene dvije bombe, smjesa koja asocira na eksploziv, tromblon, suzavac, signalni pištolj, detonatorske kapsule i više od 600 metaka različitog kalibra.

Šta radi proruska uniformisana grupa usred BiH?! Predstavljaju se kao humanitarci ‘u crnom’, a vođa kriminalac…

Postoje i dvije presude za krivično djelo “prikrivanje” – jedna izrečena 2005. pred Osnovnim sudom u Modriči, gdje je osuđen na šest mjeseci uslovno, a druga 2007. godine pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, gdje je osuđen na 30 dana zatvora. Druga presuda tiče se predaje ukradenog automobila.

Letić je ranije odbio komentarisati ove presude.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79