IT industrija u BiH zapošljava 5.000 ljudi i ima promet od milijardu maraka

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić učestvovao je na događaju “Digitalizacija, Inovativna prilika za Vaš posao!” održanom u Sarajevu, u organizaciji Verlab Instituta i Vanjskotrgovinske komore BiH, uz podršku EU delegacije i Vlade SR Njemačke kroz projekt “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini-EU4DigitalSME”.

U obraćanju prisutnim, predstavnicima privatnih kompanija i javnih institucija, te međunarodnih i domaćih organizacija, potpredsjednik Egrlić je kazao da Komora želi podići svijest o potrebi digitalizacije procesa proizvodnje i upravljanja kompanijama u BiH zbog trenutne loše iskorištenosti mašina, kapaciteta i rokova isporuke, te da je digitalizacija jedna od pet smjernica djelovanja VTK BiH, koja se provodi u svim segmentima poslovanja.

– Bosna i Hercegovina može ubrzati svoj ukupan razvoj zahvaljujući solidnoj bazi u vlastitoj IT industriji čiji kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni. Izazovi koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom, u procesu digitalizacije, mogu se efikasno riješiti samo zajedničkim pristupom koji uključuje sve relevantne zainteresovane strane, bh. institucije, industrijska udruženja, akademsku zajednicu pa sve do klastera i kompanija u BiH i regionu. Digitalizacija ima veoma važnu ulogu u rješavanju ekonomskih i društvenih izazova u BiH i može uticati na rast BDP-a i ubrzani razvoju privrede i društva u cjelini – kazao je Egrlić i dodao da IT industriju u BiH bilježi konstantan rast.

– Ona je pokretač inovacija, proizvoda i procesa u drugim sektorima ekonomije. Ovaj sektor se pokazao kao generator razvoja društva, ne samo u djelu koji olakšava poslovanje, nego i u smislu prihoda. Promet je oko 1 milijarda KM na nivou BiH, a samo na području Sarajeva je više od 5.000 uposlenih i promet 700 miliona KM – kazao je Egrlić.

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Stefano Ellero izjavio je da je digitalna transformacija jedna od ključnih politika EU i posebno je važna u saradnji sa zemljama partnerima i zemljama koje imaju kandidatski status za članstvo u EU. Naglasio je da je taj proces izuzetno važan za mala i srednja preduzeća kako bi ona mogla poboljšati svoje poslovne rezultate i biti konkurentna na tržištima.

Direktorica Verlab instituta Lejla Gurbeta Pokvić kazala je da su došli na ideju osnivanja Centra za digitalnu transformaciju unutar tog instituta da kompanijama pruže punu podršku u osmišljavanju projekata takve transformacije i osiguravanja njihovog sufinansiranja.

Događaj je bio jedinstvena prilika za upoznavanje s najnovijim tehnologijama i inovacijama koje se razvijaju širom svijeta, s posebnim fokusom na vještačku inteligenciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79