Ivana Marić: Sviđa mi se što je Konaković otišao na utakmicu sa Dodikom i što nema strah da će ga prozvati izdajicom

Politička analitičarka Ivana Marić dala je svom komentar o posljednjim političkim zbivanjima u BiH. Naime, bh. javnost, a pogotovo ona bošnjačka od sinoć bruji o potezu lidera NiP-a Elmedina Konakovića da ode u goste Miloradu Dodiku na košarkaškoj utakmici.

Ljubitelji košarke u Laktašima: Konaković i Dodik zajedno gledali meč

Jedni ga prozivaju da je izdajica, drugi da radi na pomirenju naroda.

Adem Zalihić proziva sarajevsku ulemu: “Podstakli ste džematlije da daju glas Konakoviću i NIP-u a oni prodaju i državu i narod!

Pristalica ovog drugog stava je i Marićka, koja kaže da je i Osmorka mogla osuti paljbu na Čovića i Dodika te da bi takvom politikom dobili i naredne izbore, jer kako kaže, narod vodi populiste.

Komentar Ivane Marić prenosimo u cjelosti.

“Daleko smo mi od razvijene demokratije, a još dalje od pravne države. Zbog toga smo prinuđeni praviti različite kompromise da bi se bar nešto pomaklo s mjesta. Matematika i hemija su dovele do toga da vlast formiraju Osmorka, HDZ i SNSD. To je što imamo i od toga sad treba izvući maksimum.

SDP, NiP i ostale stranke Osmorke bi mogle da se ugledaju na Komšića i Izetbegovića, da zauzmu pozicije i krenu s rafalnom, nacionalnom paljbom po Čoviću i Dodiku. To bi im garantovalo da će dobiti naredne izbore, jer narod voli populiste, lažne nacionlane zaštitnike. U prethodnih 8 godina smo vidjeli kako nam ide, tj. kako nam ništa ne ide, kada se koalicioni partneri neprekidno gađaju otrovnim strelicama. Od rata na ovamo, nikada nam nije bilo gore.

Kada vidi da jedan put vodi u provaliju, pametan čovjek traži neki drugi put. Taj drugi put može također voditi u provaliju, ali može i na neko malo bolje mjesto. Neće znati, dok tim putem ne krene. Pošto nas put sukoba vodi u ponor, Osmorka je odlučila da krene putem povjerenja i poštovanja, pa da vidimo gdje će nas to odvesti.

Sviđa mi se što je Elmedin Konaković otišao da gleda utakmicu sa Dodikom i što se ne boji to javno priznati u strahu da će ga prozvati izdajicom.

Prije nekih dvadesetak godina, pričam sa SDA političarem koji je tada bio predsjednik Doma naroda BiH i on mi kaže da privatno ima dobre odnose sa SDS-ovcima, ali da to ne smiju javno priznati. To su nastavili da rade i do danas.

Nekako mislim da ćemo svi imati koristi od normalizacije odnosa sa Čovićem i Dodikom. A još više se nadam da će nekad proraditi i pravna država pa da oni više neće imati priliku da pregovaraju o bilo čemu. Za sada protiv njih nemamo dovoljne dokaze za presudu, a ne smijemo zaboraviti da je Dodik dobio 300 hiljada glasova, a Čovićevi oko 150 hiljada. I Tihić je imao normalan odnos sa Dodikom i Čovićem i uspjevali su se dogovoriti o raznim stvarima i to bez da su im stranci zavrtali ruke”, napisala je Ivana Marić na svom Facebook profilu.

Konaković nakon utakmice sa Dodikom: Žrtvovati ću tri političke karijere ako će ta žrtva donijeti nešto dobro BiH i svim ljudima u njoj

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79