Ivanić: Trojka neka završi kako je počela, opozicija u RS ne treba izlaziti na Dodikove izbore

Ivanić: Trojka neka završi kako je počela, opozicija u RS ne treba izlaziti na Dodikove izbore


Mladen Ivanić, nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova smatra da opozicija iz bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska ne može u poziciju na državnom nivou.

“Ne vjerujem da je Trojka na to spremna. Da je bila spremna ne bi dala četvrtog delegata u Domu naroda i time punu vlast SNSD-u u ruke.

A i tada je moglo doći do drugačije kompozicije vlasti. To nije realna opcija. Ne vidim na čemu bi se mogli naći, šta bi to bio programski sadržaj da ga opozicija iz RS prihvati, a ne vidim ni šta to Trojka može generalno ponuditi. Završite to kako ste počeli, platite cijenu toga”, poručio je Ivanić, počasni predsjednik PDP-a.

Ivanić kaže da ne zna šta će biti kada je u pitanju izborni zakon.

“Kada je Dodik u pitanju, ne možete nikad predvidjeti. Nekad toliko zagalami, pa vi vjerujete da će on nešto usvojiti, i onda jednostavno samo skine tu temu s dnevnog reda. Gdje je danas agencija za lijekove RS, čak i zakon postoji koji se ne primjenjuje, gdje je vojska RS koju je on bombastično najavio prije godinu-dvije dana”, nema je. On sad ima drugačiju dilemu – ili će prihvatiti Šmitov nametnuti zakon, ili će ići na svoj zakon. Djeluje da je odlučio da ide na svoj zakon, ne kažem da će, jer ne bi bilo prvi put da odustane. Možda je to njegov pokušaj trgovine iza scene”, objašnjava Ivanić.

Ako Dodik donese svoj zakon, kaže Ivanić, i odluči da radi izbore pod patronatom RIK-a, to će biti prevelik izazov, na te izbore opozicija ne bi trebala ići, jer šta god da uradite, biće pečat da je Dodik pobijedio.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija