Ivica Dačić se nada vanrednoj UN sjednici o Srebrenici: Govornik će biti Željka Cvijanović

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, izjavio je kako postoji mogućnost vanredne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećene situaciji u Bosni i Hercegovini, s potencijalnim datumom održavanja 30. aprila.

Inicijativu za sjednicu pokrenula je Rusija, no trenutno se čeka definitivna potvrda njenog održavanja. Raniji pokušaji Rusije da sazove slične sjednice, poput one o NATO intervenciji u Srbiji, nisu rezultirali kvorumom za održavanje.

Prema Dačiću, neki članovi UN-a, poput Slovenije, izrazili su otpor prema ovoj sjednici, dok je Malta predložila da se sjednica održi iza zatvorenih vrata.

Dodatna komplikacija mogla bi nastati zbog planirane redovne sjednice u maju, koja se tiče genocida u Srebrenici.

Unatoč navedenim preprekama, Dačić ističe kako postoji vjerojatnost da će sjednica biti zakazana za 30. april i da će se na njoj obratiti članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović te predstavnik bošnjačkog naroda, i to putem online platforme.

Dalje, Dačić naglašava da je Srbija postigla određeni uspjeh u UN-u, potaknuvši ponovno promišljanje o rezoluciji vezanoj za Srebrenicu, s očekivanjem da će sjednica o toj temi biti održana 17. maja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79