Ivo Komšić: Svesrpski sabor je dokaz da je srpska nacionalna politika propala

Ivo Komšić: Svesrpski sabor je dokaz da je srpska nacionalna politika propala


U razgovoru za N1 emisiju Pressing, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i bivši gradonačelnik Sarajeva, sociolog Ivo Komšić, iznio je svoje komentare o  održanom Svesrpskom saboru u Beogradu. Prema njegovim riječima, sabor je jasan pokazatelj neuspjeha srpske nacionalne politike.

Komšić je započeo svoje izlaganje analizom političke situacije, ističući da političari često govore o stvarima koje ne mogu ispuniti, te da se politika ne temelji na realnim potrebama, činjenicama i nadama, već na manipulaciji građanima.

Naglasio je da su političari, posebno u bh. komšiluku, izvor psihoze straha i neizvjesnosti, te da njihove izjave ne treba uzimati ozbiljno.

Ljudi traže ono što nemaju. Političari uglavnom govore o onome što ne mogu ispuniti. Tako se kod nas vodi politika, nije zasnovana na realnim potrebama, činjenicama, nadama. Oni žive u svom svijetu i tako svojim idejama manipuliraju građanima. Građani su sluđeni, moram reći da i mediji pomalo sluđuju. Postoje neke stvari i političari koji šire psihozu straha, neizvjesnosti. Ja ih nikad ne bi stavljao u medije. Nekima ne treba davati značaj, nego dati im značaj koji im pripada u globalnoj, stvarnoj situaciji a ne ovoj hibridnoj koju oni proizvode”, kazao je Ivo Komšić.

Smatra da su političari svjesni propasti srpskog nacionalnog projekta te da su zato organizirali Sabor kao pokušaj mobilizacije naroda.

“Sabor pokazuje, ako ga objektivno promatramo, da je srpska nacionalna politika potpuno propala i da nema nikakve šanse. Oni su svjesni toga, zato je sazvan sabor, svesrpski. Treba srpskom narodu nešto objasniti vaninstitucionalno. Ko saziva sabore kao vaninstitucionalne događaje? To nikada ne radi vladajuća garnitura.

Sabor je nevladina organizacija. Zašto to radi vlast koja ima sve državne mehanizme da provede svih 49 tačaka koji su zapisani u Deklaraciji“.

Komšić je zaključio da su politički unitarizam i politički monopol temelji Deklaracije koja proizlazi iz Svesrpskog sabora. Po njegovom mišljenju, srpska nacionalna politika propala je, što je jasno pokazatelj Sabora, te da je Srbija svedena na kneževinu, neuspjehom u ostvarenju srpske države.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija