Iz BiH deportovana dvojica Marokanaca koji su narušavali sigurnosnu situaciju

Iz BiH deportovana dvojica Marokanaca koji su narušavali sigurnosnu situaciju


 

Služba za poslove sa strancima deportovala je danas dva državljanina Maroka koji su nezakonito boravili u Bosni i Hecegovini.

Oni su prije deportovanja bili smješteni pod nadzor u Imigracioni centar Službe, a prisilno udaljenje realizovano je komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Službenici osiguranja i pratnje Službe za poslove sa strancima će ih pratiti do Maroka, gdje će biti predati nadležnim organima.

Služba za poslove sa strancima je u prethodnom periodu, jačajuči svoje kapacitete, organizovala obuku za službenike osiguranja i pratnje iz oblasti provođenja prisilnog udaljenja, kako uz podršku FRONTEX-a, tako i uz podršku Zajedničke platforme za koordinaciju mjera (JCP), te je prisilno udaljenje provedeno u skladu sa EU standardima i procedurama, saopćeno je iz Službe.

Marokanci su prije smještaja pod nadzor u Imigracioni centar narušavali sigurnosnu situaciju u BiH, prekršajima iz oblasti javnog reda i mira, dok je jedna osoba bila presuđeno za krivično djelo ubistva u pokušaju i izdržala kaznu zatvora.

Služba će u narednom periodu nastaviti sprovoditi prisilna udaljenja ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine, odlučno se suprostavljati sigurnosnim izazovima i prijetnjama i davati puni doprinos sigurnosti BiH, naveli su iz Službe.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, nakon stabiliziranja migrantske situacije u BiH i preuzimanja upravljanja migracijama od nadležnih državnih institucija, naglasak je stavilo na povratak migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji, počinioce krivičnih djela i osoba koje ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu. Iz Ministarstva podsjećaju da je ranije započet proces povratka migranata u Pakistan po Sporazumu o readmisiji sa ovom državom.

– Očekuje se da u narednom periodu ovo bude kontinuiran proces za što je osiguran novac od partnerskih zemalja i institucija. Republika Austrija je pružila pomoć u posredovanju za rješenje finansiranja deportacije migranata iz Maroka, a koje su platili međunarodni partneri. Također, u pripremi je i EU-paket predviđen za finansiranje povratka stranih državljana koji ne ispunjavanju uvjete za međunarodnu zaštitu – saopćilo je Ministarstvo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija