Iz nekada bistre Željeznice mogla se piti bistra voda: Danas je jedna od najzagađenijih

Dok je rijeka Željeznica nekada bila poznata po bistrom vodu koju su mještani mogli piti, danas je jedna od najzagađenijih rijeka u okolini. Odgovornost za ovu promjenu uglavnom se pripisuje otpadnim vodama koje proizlaze iz obližnje deponije na Krupačkim stijenama.

Situacija je postala neizdrživa za stanovnike naselja Krupac, koji se svakodnevno suočavaju s nepodnošljivim smradom i dimom.

Ova deponija, koja je otvorena prije 27 godina kao privremeno rješenje zbog nedostatka adekvatne lokacije za regionalnu deponiju, još uvijek je u funkciji uprkos nedostatku svih potrebnih dozvola i protivljenju lokalnog stanovništva. Komunalni otpad iz tri općine – Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo – završava na ovoj deponiji, što dodatno povećava njenu štetnost.

Mještani Krupca suočeni su s ozbiljnim problemima zbog zagađenja iz deponije. Smrad i dim koji se šire iz deponijskog mjesta ugrožavaju njihovo zdravlje i kvalitetu života.

Vladimir Lubura iz ekološkog pokreta Krupac za N1 opisuje situaciju kao nepodnošljivu, ističući da se život u ovom području pretvorio u noćnu moru.

Općinski načelnik Trnova, Dragomir Gagović, priznaje nedostatak dugoročnih rješenja za ovaj problem te ističe važnost kratkoročnih mjera. Trenutno se provode radovi na sanaciji dijela deponije prema projektu, ali dugoročno rješenje još nije pronađeno.

Novi projekti su u toku kako bi se spriječilo daljnje zagađenje okoliša. Planira se izgradnja novih sistema za obradu otpadnih voda kako bi se spriječilo ispuštanje u rijeku Željeznicu.

Osim toga, postavit će se pumpni sistem koji će sakupljati filtrat deponije i vraćati ga natrag na deponijsko mjesto, umjesto da se ispusti u okolni okoliš.

Uprkos naporima za sanaciju i poboljšanje situacije, deponija na Krupačkim stijenama ostaje veliki izazov za lokalnu zajednicu. Nedostatak adekvatnih lokacija za odlaganje otpada znači da će se ovaj problem vjerojatno nastaviti još nekoliko godina, a mještani Krupca i dalje će se suočavati s posljedicama zagađenja iz deponije. U međuvremenu, u Istočnom Sarajevu se pojavljuje još 24 divlje deponije, upozoravajući na sve veći problem nepravilnog odlaganja otpada u regiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79