Iz SDA traže da se objave imena šest ministara koji su se vakcinisali u zgradi Vlade KS

Na današnjoj sjednici Skupštine KS u okviru razmatranja aktuelne epidemiološke situacije šef Kluba SDA Mahir Dević zatražio je da se javno objave imena šest ministara u Vladi KS koji su vakcinisani u zgradi Vlade KS.

Također, Dević je pitao da li je određeni broj vakcina iznošen i proslijeđen u privatne ordinacije doktora.

Zastupnik Haris Zahiragić tražio je podatak o revakcinaciji istih ministara. Naveo je da ovo nije “finansijski teška priča, ali jeste politički”.

Epidemiološku situaciju je predstavila Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS s obzirom da ministar zdravstva KS Haris Vranić nije prisutan na današnjoj sjednici.

Zastupnica Bibija Kerla pitala je kada je najbolje primiti vakcinu nakon zaraze koronavirusom.

Zastupnik Zvonko Marić kazao je da se građanima prijeti represivnim mjerama ukoliko se ne vakcinišu, ali šta je učinjeno da se građani animiraju za vakcinaciju.

“Šta je sa mobilnim timovima i ljudima koji žive u udaljenim mjestima a koji bi se vrlo rado vakcinisali”, kazao je Marić.

On je kazao da organizacija rada u JU Dom zdravlja mu nije jasna.

“U jednom hodniku je bilo preko 100 ljudi koji kašlju, kišu, ko je i negativan u takvom ambijentu će se zaraziti. Šta se radi da se organizirano prihvataju ti ljudi”, kazao je Marić.

Zastupnike je zanimalo i dokad je rok vakcinama, koliko je otvoreno covid ambulanti.

Direktorica Pilav kazala je da se pogoršava epidemiološka situacija, te da je povećan broj testiranja oosba sa simptomima.

Ona je kazala da u KS nema nijedne vakcine kojoj je istekao rok odgovarajući na pitanja zastupnika o rokovima vakcina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79