Iz SDP-a objasnili zašto su ignorisali godišnjicu paljenja Vijećnice: “To se jednom osudi i kraj”

Građani Sarajeva, cijele Bosne i Hercegovine, ali i svijeta u utorak su se prisjetili paljenja Vijećnice, koja je 25. augusta 1992. godine izgorjela u požaru izazvanim bjesomučnim granatiranjem sa položaja Vojske RS-a.

Vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti, uprkos nastojanjima hrabrih Sarajlija koji su pokušavali gasiti požar.

Godišnjica granatiranja Vijećnice: 28 godina od noći kada je gorio simbol Sarajeva

Tog su se događaja u utorak prisjetili brojni građani, udruženja, organizacije i političke stranke, koje su dale doprinos da se paljenje Vijećnice otrgne od zaborava. Međutim, mnogi korisnici društvenih mreža su primijetili da pažnju godišnjici nije posvetila Socijaldemokratska partija (SDP), te su zatražili objašnjenje od administratora zvaničnog Facebook naloga te stranke.

Stav SDP-a je, sudeći prema odgovoru kojeg je dobio jedan korisnik Facebooka, da se ne treba “svake godine pisati isto”. Na konstataciju da svake godine pišu o događajima iz Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu, iz SDP-a su ponudili “zanimljiv” odgovor.

– Nijedan datum iz NOB-a i bilo koje borbe se ne mogu porediti sa paljevinom bilo čega. To se jednom osudi i kraj – navodi se u odgovoru administratora SDP-ove Facebook stranice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79